Premierul și președintele, la Iași de Ziua Principatelor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, numeroşi membri ai Guvernului, preşedinţii partidelor parlamentare, dar şi primarii din Chişinău şi Cernăuţi participă la Iași, la manifestările prilejuite de Unirea Principatelor

Adăugat: 24 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Raluca Daria Diaconiuc
trimite pe mail

Împlinirea a 156 de ani de la Unirea Ţării Româneşti cu Moldova va fi marcată astăzi în multe dintre oraşele României.

La Iaşi, mii de români sunt aşteptaţi să celebreze Unirea Principatelor, eveniment istoric petrecut la 24 ianuarie 1859 şi care a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului naţional unitar român.

La manifestările programate în capitala fostului Principat al Moldovei de la acea vreme vor asista şi înalţi demnitari ai ţării, după cum relatează colegul nostru de la Radio România Iaşi, Constantin Mihai.

Manifestările prilejuite de marcarea a 156 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române au început  astăzi, la Iaşi, la ora 9:00, cu un moment folcloric intitulat "Noi suntem români".

În Piaţa Unirii, locul desfăşurării evenimentelor, sosirea oficialităţior centrale este programată a avea loc la ora 10:00.

Şi-au anunţat prezenţa preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, numeroşi membri ai Guvernului, preşedinţii partidelor parlamentare, dar şi primarii din Chişinău şi Cernăuţi.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională şi în acest an pentru prima dată ea va fi marcată recunoscându-se astfel rolul esenţial al Iaşiului la înfăptuirea Unirii de la 1859.

În programul evenimentelor este înscrisă şi o participare a oficialităţilor centrale la Slujba de Pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, moment care se va desfăşura la mormântul acestuia de la Biserica Trei Ierarhi.

După ora 12:00, pe Strada Lăpuşneanu va avea loc tradiţionala masă populară - 5 mii de porţii de fasole cu cârnaţi.

La ora 18:00 este programată retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Unirii - Palatul Culturii, iar la ora 18:30 va fi arborat Drapelul Românei pe Compexul Palas.

La manifestările de la Iaşi participă 550 de militari din garnizoanele Iaşi, Bucureşti şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi ostaşi din Asociaţia "Tradiţii Militare".

Un ultim amănunt: la manifestările de la Iaşi liberalii au anunţat că, în semn de protest, vor purta bandorele alb cu verde.

Astfel, ei vor să arate că sprijină proiectul Autostrăzii Iaşi-Târgu-Mureş şi că nu sunt de acord cu varianta social-democrată, care prevede ca porţiunea din munţi să fie construită întâi ca un drum expres şi ulteror să fie lărgită şi transformată în autostradă.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
24 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza