Premierul prezintă Parlamentului programul de guvernare actualizat, săptămâna viitoare

Premierul Victor Ponta a anunţat că programul de guvernare va fi "updatat", urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentat Parlamentului, în baza articolului 114 din Constituţie, referitor la angajarea răspunderii Guvernului.

Adăugat: 5 Martie 2014
Ultima actualizare:5 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Pemierul Victor Ponta, declaraţie de presă la Palatul Victoria. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a găsit o soluţie politică împreună cu preşedintele Traian Băsescu, astfel încât să nu fie prelungită situaţia de instabilitate.

Astfel, Guvernul va transmite Parlamentului, în temeiul articolului 114 din Constituţie, un program politic care să actualizeze progamul de guvernare, în sensul ca anumiţi termeni să fie înlocuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta, într-o declaraţie de presă de la Palatul Victoria.

În acest fel, obiectul contestării la CCR dispare şi Guvernul  poate să îşi desfăşoare activitatea, de miercuri,  a adăugat premierul.

Apoi, cel mai probabil săptămâna viitoare, Guvernul va prezenta Parlamentului programul actualizat, baza articolului 114 privind angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

"Noul Guvern, în baza art.114 din Constituţie, va adopta şi va transmite către Parlament un program politic care să actualizeze programul de guvernare, în sensul în care anumiţi termeni să nu mai apară sau să fie înlocuiţi în funcţie de noua compoziţie politică aprobată de către Parlament. Practic, obiectul contestării la Curtea Constituţională dispare şi guvernul, de mâine avem şedinţă de guvern normală, poate să îşi desfăşoare activitatea în stabilitate, urmând ca în termenii prevăzuţi de Regulamentul celor două Camere, în mod sigur săptămâna viitoare să prezint Parlamentului aceste updatări ale programului de guvernare", a precizat premierul într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Şeful executivului a adăugat că în acest fel vor fi câştigate "câteva zile de stabilitate guvernamentală" şi susţine că acesta  este un acord politic care practic, soluţionează această etapă a conflictelor constituţionale între preşedinte, Parlament şi Guvern.

"Dacă Opoziţia va dori să depună o moţiune de cenzură o va depune, dacă nu, programul va intra în vigoare", a completat premierul.

ARTICOLUL 114 din Constituţia României - Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza