Premierul Ponta despre votul din diaspora: Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic pentru asta

Premierul Victor Ponta a solicitat Parlamentului României modificarea legii 370 care reglementează votul din ţară şi din străinătate şi atribuirea către o instituţie a tuturor pârghiilor pentru organizarea votului.

Adăugat: 25 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul României, Victor Ponta
trimite pe mail

Votul din diaspora a fost dezbătut azi, în plenul Camera Deputaţilor, la solicitarea Partidului Naţional Liberal.

Dezbaterea a fost transmisă LIVE VIDEO pe politicaromaneasca.ro

Ora 10:50. Ia cuvântul premierul Victor Ponta. LIVE TEXT Principalele declaraţii

►În acest fel avem garanţia că o instituţie tehnică şi nu politică se va ocupa de tot ce înseamnă măsuri logistice ca votul să se poată desfăşura în condiţii bune.

Vă rog să luaţi în în considerare modificarea legislativă care să dea fie  Autorităţii Electorale Permanente, fie altei instituţii, dvs veţi decide, dar nu MAE, toate pârghiile pentru a organiza votul atât în ţară cât şi în afara ţării.

►Cred că în viitor, dvs, Parlamentul României - şi guvernul vă va sprijini- trebuie să luaţi în calcul două elemente esenţiale: organizarea logistică şi de a da unei Autorităţi aflată în subordinea Parlamentului, aşa cum este Autoritatea Electorală Permanentă, toate atribuţiile de organizare a votului.

► Deci, soluţia corectă din punctul de vedere al Guvernului este o legislaţie care să permită un alt tip de vot, fie votul prin corespondenţă, fie votul electronic.

►Fac un apel la toate forţele politice din parlament să dea dovadă de capacitate de dialog si de măsuri realiste care să nu ţină cont doar de interese politice, cine e de vină, cine trebuie să plătească- lucrul ăsta s-a întâmplat deja pe 16 noiembrie- şi ce facem în viitor ca acest drept fundamental să nu fie doar o temă de campanie.

►Au existat şi oameni care nu au putut să voteze şi în turul i si în turul al doilea. Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic pentru asta. E un preţ meritat.

În 2009 au existat 294 de secţii de votare în diaspora şi s-au prezentat la vot 147.000 de cetăţeni români.În 2014, la acelaşi număr de secţii de votare au votat în primul tur 161.000 de persoane, iar în turul al doilea 378.000 de persoane, aproape de trei ori mai multe.

Alegerile din 2 si 16 noiembrie arată foarte clar că prevederile legale din legea 370 din 2004  care reglementeauă votul în ţară şi în diaspora sunt depăşite de tendinţele demografice, în special în spaţiul Uniunii Europene.

Este foarte clar că legea 370 trebuie modificată de parlament. Parlamentul este instituţia care trebuie să reglementeze şi să legifereze în aşa fel încât în scrutinele care vor urma să se poate desfăşura în condiţii mult mai bune.

AUDIO Discursul premierului Victor Ponta

La ora 10: 44 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea  a supus votului plenului ordinea de zi şi au fot votaţi timpii pe care îi are la dispoziţie fiecare partid sau grup parlamentar.

Dezbaterea a fost anunţată să înceapă la ora 10:00.

Premierul Victor Ponta a confirmat că va participa la eveniment, a afirmat secretarul Camerei, Marcel Ciolacu.

Parlamentarii liberali au cerut săptămâna trecută explicaţii de la şeful guvernului şi de la ministrul de externe cu privire la situaţia înregistrată în cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale în secţii de votare din străinătate, când mii de români stabiliţi peste hotare nu au putut vota deşi au stat câteva ore la rând.

Dezbaterea politică cerută de PNL va avea loc marţi, la ora 10,00. Cred că premierul a confirmat că va fi prezent, oricum e obligat să vină, conform Regulamentului Camerei, şi, mai mult ca sigur, domnul prim-ministru va fi prezent', a spus secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, după şedinţa Biroului permanent de luni.

Premierul Victor Ponta va fi prezent alături de noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Radio România
Adăugat:
25 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza