Premierul desemnat trimite Parlamentului lista miniștrilor și programul de guvernare refăcut

Premierul desemnat, Ludovic Orban, intenţionează să trimită mâine, în Parlament, lista cu propunerile pentru noul său cabinet şi un program al executivului modificat.

Adăugat: 9 Februarie 2020
Ultima actualizare:9 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Se anunţă o săptămână politică intensă.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, intenţionează să trimită mâine, în Parlament, lista cu propunerile pentru noul său cabinet şi un program al executivului modificat.

Liberalii lucrează intens la refacerea programului de guvernare, chiar dacă recunoasc că ar dori ca legislativul să le respingă guvernul, ca un al doilea pas în direcţia declanşării de alegeri parlamentare anticipate. În acest demers îi au alături pe cei de la USR.

De celaltă parte şi social democraţii, care nu doresc un scrutin înainte de termen, se reunesc şi ei mâine pentru a stabili strategia pentru perioada următoare.

Vor să înceapă cu o contestaţie la Curtea Constituţională.

Deşi, potrivit legii, are la dispoziţie zece zile pentru a veni cu lista miniştrilor în parlament şi pentru a obţine votul de învestitură, Ludovic Orban vrea să grăbească lucrurile şi să trimită tot mâine legislativului echipa cabinetului Orban II împreună cu noul program de guvernare.

Ludovic Orban: După reuniunea biroului politic al partidului, la care voi prezenta programul de guvernare reactualizat şi propunerea mea ca preşedinte al partidului, premier desemnat pentru lista miniştrilor, vom înainta lista miniştrilor şi programul de guvernare către birourile permanente ale celor două camere.

Obiectivul la care ţintesc liberalii sunt alegerile parlamentare anticipate.

De aceea, parlamentarii PNL au primit mandat să participe la şedinţele plenului de învestire, dar să nu voteze guvernul, pentru a putea fi astfel declanşată procedura anticipatelor.

PSD nu vrea alegeri anticipate

Şedinţă mâine dimineaţă vor avea şi social democraţii, care nu agreează ideea alegerilor anticipate.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu este nemulţumit şi de nominalizarea făcută de şeful statului, deşi a recunoscut că se aştepta ca Ludovic Orban să fie propus din nou premier.

Social democraţii intenţionează să facă o sesizare la Curtea Constituţională despre un posibil conflict juridic între şeful statului şi parlament. O decizie finală se va lua mâine în şedinţa comitetului executiv.

Marcel Ciolacu: Categoric, îmi conferă acest drept funcţia de preşedinte al camerei. Voi face o sesizare, să vedem cât de legală este, dacă nu a fost declanşat un conflict juridic constituţional.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza