Premierul desemnat, Pavel Filip, şanse mari pentru a primi votul de încredere

În Republica Moldova, premierul desemnat, Pavel Filip, va cere mâine sau cel târziu vineri votul de încredere al parlamentului, iar analiştii politici de la Chişinău consideră că şansele ca acesta să fie votat sunt foarte mari.

Adăugat: 20 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:20 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Pavel Filip, premierul desemnat pentru funcţia de premier al R. Moldova
trimite pe mail

Opoziţia socialistă şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi, au anunţat însă proteste în preajma parlamentului pentru a bloca formarea noului guvern. 

Premierul desemnat, Pavel Filip, a anunţat că programul noului cabinet este aproape finalizat, urmând să se convină asupra listei definitive a echipei guvernamentale.

El a spus că mâine sau cel târziu vineri va veni în parlament pentru a le solicita deputaţilor votul de învestitură. Pavel Filip a anunţat că, în cazul în care va fi votat prim-ministru, una din primele sale vizite peste hotare o va efectua la Bucureşti.

Analiştii politici consideră că în actula conjunctură guvernul Filip are şanse să fie votat fără probleme.

Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Cornel Ciurea, susţine că noul guvern ar fi primit deja acceptul din partea cancelariilor occidentale.

Şi analistul Ion Tăbârţă este de părere că lucrurile au fost deja aranjate şi noul guvern va primi susţinere în parlament.

Pe de altă parte, Partidul Socialiştilor, principala forţă de opoziţie din parlament, şi formaţiunea Partidul Nostru, condusă de primarul de Bălţi, Renato Usatîi, au anunţat că vor organiza acţiuni de protest în faţa legislativului în ziua în care ar urma să fie învestit guvernul pentru a bloca procesul de votare.

Noua coaliţie majoritară din parlamentul de la Chişinău este formată din 56 de deputaţi - din totalul de 101 - care reprezintă Partidul Democrat, Partidul Liberal, un grup de foşti deputaţi comunişti şi un grup de liberal-democraţi.Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
20 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza