Premierul Cioloş vine în Parlament

Săptămâna aceasta câteva dintre proiectele legislative importante şi-ar putea găsi finalizarea, iar premierul Dacian Cioloş participă luni, în Camera Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului".

Adăugat: 8 Februarie 2016
Ultima actualizare:8 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premierul României
trimite pe mail

Site-ul nostru politicaromaneasca.ro va transmite LIVE VIDEO, discursul premierului, de la ora 16.00.

Legea adopţiilor, care ar putea avea un vot decizională la Camera Deputaţilor, legea dării în plată, reprogramată la Comisia de buget din Senat sau legea electorală, unde liberalii mai fac o încercare de a convinge deputaţii, unde au organziat o discuţie cu premierul Cioloş.

Prim-ministrul Dacian Cioloş vine luni în plenul Camerei Deputaţilor la "Ora premierului", în urma solictării PNL.

Liberalii au cerut, la începutul acestei săptămâni, organizarea unei dezbateri pe tema legii electorale şi subliniau că organizarea unei dezbateri în prezenţa prim-ministrului este de natură să genereze consensul tuturor forţelor politice parlamentare în legătură cu importanţa alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Legea privind darea în plată revine în atenţia senatorilor săptămâna viitoare.

Marţi, în Comisia de buget, documentul trimis la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis va fi analizat de senatorii din Comisia de buget şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai BNR sau ai Asociaţiei Române a Băncilor.

După ce primeşte avizul Comisiei de buget, miercuri, legea intră în analiza senatorilor jurişti şi a celor din Comisia economică, pentru raportul ce va fi înaintat apoi plenului Senatului.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susţine că există o formă clară de presiune din partea băncilor în privinţa actului normativ.

Parlamentarul liberal a precizat că articolele referitoare la asumarea riscului creditării şi de către bănci nu vor fi eliminate din lege, pentru că numai astfel clienţii vor putea fi protejaţi.

"Legea asta tocmai, este o lege de protecţie a consumatorului şi rolul ei este ca cetăţeanul să nu ajungă în faliment personal. Legea asta dă o nouă şansă la viaţă omului, o şansă la o viată fără datorii. Gândiţi-vă că dacă ajunge să renunţe la casă, să facă darea în plată, înseamnă că este cu adevărat într-o situaţie extremă, pentru că omul pierde enorm. Pierde avansul pe care l-a plătit, 30%, mai pierde şi ce a plătit şapte-opt ani, cam de când a luat creditul, şi să piardă şi casa, este cu adevărat într-o situaţie grea", a spus Daniel Zamfir.

Aplicarea legii dării în plată ar putea duce la condiţii mai restrictive de acordare a creditelor, atrag atenţia reprezentanţii băncilor.

Tocmai pentru a exista un dialog real între bancheri şi parlamentari, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că se va înfiinţa un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţii grupurilor parlamentare şi specialişti ai BNR.

"Există o disponibilitate a legislativului de a face acele modificări care sunt parţial reclamate de alţi actori instituţionali şi care să nu transforme legea dării în plată într-un mecanism prin care debitorii evită să îşi îndeplinească obligaţiiile pe care şi le-au luat. Când vorbesc de debitori, nu vorbesc numai de persoanele fizice, ci mai ales de persoanele juridice sau cei care au făcut diverse speculaţii imobiliare", a explicat Tăriceanu.

Proiectul de lege care simplifică procedurile de adopţie ar putea să intre şi el pe ordinea de zi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.

Actul normativ a trecut de Comisia de muncă, iar noile prevederi scurtează termenele şi simplifică procedurile, astfel încât un copil să poată fi declarat mai repede adoptabil.

Pentru a facilita o relaţie bun între copil şi noua familie, Comisia pentru muncă a majorat de la 3 la 12 luni concediul de acomodare care poate fi acordat părinţilor.

Amendamentul a fost susţinut de deputatul PNL, Cristina Pocora.

"Cu atât mai mult, dacă este mai mare atunci când este adoptat, acel copil are mari lipsuri şi mari probleme emoţionale, în primul rând, dacă a stat într-un centru sau a stat la o familie în plasament", a spus aceasta.

Acest concediu este echivalentul celui de creştere a copilului şi se acordă la cerere, împreună cu o indemnizaţie de 1.700 de lei pe lună, a explicat preşedintele comisiei, deputatul PSD, Adrian Solomon.

"Pentru copiii până în doi ani se aplică legislaţia din 111, legată de indemnizaţia pentru creşterea copilului, pentru cei mai mare de doi ani de zile să se aplice această prevedere cu concediul de acomodare", a spus Solomon.

Tot pentru părinţii care urmează să adopte, se extinde perioada de valabilitatea atestatului, astfel încât, dacă pe parcursul unui an nu au reuşit să adopte un copil, vor mai avea la dispoziţie încă 365 de zile.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza