Premierul Cioloş cere sprijinul SUA pentru cooperarea militară la Marea Neagră

Premierul Dacian Cioloş a discutat ieri cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden despre întărirea colaborării militare cu SUA în zona Mării Negre şi despre dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări

Adăugat: 25 Mai 2016
Ultima actualizare:25 Mai 2016

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Dacian Cioloş şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden - gov.ro
trimite pe mail

La finalul discuţiilor cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, discuţii care au durat cu peste 40 de minute mai mult decât era prevăzut, premierul Dacian Cioloş a declarat că a fost o întrevedere lungă şi aprofundată, în care s-au trecut în revistă subiecte de interes comun, transmite reporterul RRA, Petruţa Obrejan.

Astfel, în contextul viitorului summit de la Varşovia, şeful Executivului român a solicitat sprijinul Statelor Unite pentru întărirea cooperării militare la Marea Neagră, precizând că vicepreşedintele Biden a promis sprijin pentru ca această colaborare militară la nivel naval la Marea Neagră să fie susţinută de NATO.

"Am solicitat sprijinul Statelor Unite şi am obţinut promisiunea că vom fi susţinuţi, atât pentru întărirea cooperării la Marea Neagră, cooperare militară la nivel naval, am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria şi cu Turcia şi am avut promisiunea sprijinului în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susţinută de NATO; a spus Cioloş.

Mai mult, a fost solicitat sprijinul Statelor Unite pentru constituirea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul ţării noastre, tot în parteneriat NATO şi, în cadrul căreia, România s-a angajat să pună la dispoziţie resurse.

Cooperarea în domeniul parteneriatului est-european a fost o altă temă a discuţiilor din vicepreşedintele Biden şi premierul Dacian Cioloş, acesta din urmă a insistat pe importanţa sprijinirii Republicii Moldova, de a împărtăşii, ca şi România, aceleaşi valori democratice.

Pe de altă parte, premierul a insistat în cadrul discuţiilor şi pe importanţa dezvoltării relaţiilor economice bilaterale, punându-se un accent deosebit pe stimularea investiţiilor americane în ţara noastră.

El a explicat că există şi susţinerea Casei Albe în acest sens şi, mai mult, s-a stabilit o foaie de parcurs pentru dezvoltarea instrumentelor financiare, pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi creşterea calităţii managamentului în companiile de stat.

"Avem şi susţinerea Casei Albe pentru acest lucru, un subiect pe care, de altfel, l-am discutat la Detroit, dar şi cu secretarul Pritzker pentru comerţ. Avem o foaie de parcurs, unde Statele Unite ne vor sprijini, atât pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat", a explicat şeful executivului român.

Nu în ultimul rând, a fost amintit şi interesul, dar şi aşteptările României pentru a progresa pe dosarul Visa Waiver, premierul Dacian Cioloş spunând că se va lucra împreună în perioada următoare, pentru a se identifica, în cel mai scurt timp, soluţii.

El mai spunea, că înţelege situaţia politică dificilă din Statele Unite pe acest subiect.

Redactorul RRA mai precizează că, potrivit programului vizitei, azi premierul ar trebui să aibă o întrevedere, la Washington, cu şeful Departamentului de Energie.

De menţionat că din delegaţia premierului Cioloş fac parte, ministrul agriculturii, ministrul energiei, şeful Departamentului pentru Investiţii din Ministerul Economiei şi şeful Cancelariei.

De menţionat că seara trecută delegaţia condusă de Dacian Cioloş a avut o întrevedere  la Ambasada României cu românii din zona Washington.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
25 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza