Premierul bulgar Boiko Borisov a demisonat

În Bulgaria, premierul conservator pro-european Boiko Borisov şi-a depus demisia, după anunţul oficial al victoriei socialistului pro-rus Rumen Radev la alegerile prezidenţiale.

Adăugat: 15 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Boiko Borusov, premierul demisionar al Bulgariei
trimite pe mail

Lider al partidului GERB, Borisov a dat asigurări că guvernul va funcţiona până la instaurarea unui nou cabinet sau dizolvarea parlamentului.

Victoria fostului general Radev şi contradicţiile din coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare au adus ţara în pragul unei crize politice de proporţii.  

Comentariul lui Rumen Radev la depunerea demisiei a fost că Borisov nu doreşte să lucreze cu un preşedinte pe care nu-l poate controla.

Există însă şi alte motive mult mai grave.

Desfăşurarea campaniei electorale a scos în evidenţă criza în coaliţie din care, în afară de GERB, fac parte Blocul Reformator şi Blocul Patriotic.

Jumătate din deputaţii reformatori au trecut în opoziţie.

În urma succesului candidatului său din primul tur al prezidenţialelor, Krasimir Karakachanov, naţionaliştii moderaţi doresc alegeri anticipate.

În momentul de faţă nu există condiţii pentru apariţia unei noi coaliţii parlamentare. Socialiştii au anunţat că nu vor accepta un mandat de formare a guvernului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Rumen Radev pentru alegerea în funcţie şi şi-a exprimat speranţa într-o dezvolare a cooperării cu această ţară - transmite corepondentul RRA la Moscova, Alexandru Beleavschi.Autor:
Petio Petkov, Bulgaria
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza