Premierul Boc susţine deblocarea creditelor pentru agricultori

Premierul Emil Boc dă asigurări că Executivul va continua eforturile de a convinge băncile să deblocheze creditarea în agricultură.

Adăugat: 19 Octombrie 2010
Ultima actualizare:19 Octombrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Ministerul Agriculturii au avut loc, marţi , discuţii privind deblocarea creditării în agricultură şi, în special, a creditării legate de finanţarea prin fonduri europene.


Ministerul Agriculturii a fost mandatat să facă, în 30 de zile, o evaluare a tuturor proiectelor aflate în derulare, cu fonduri europene.


În funcţie de  această evaluare se va decide  care dintre proiecte  mai pot fi continuate , sau care vor fi rezilitate, pentru ca  banii să fie  redistribuiţi către alte proiecte viabile.


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, declara că circa 40% din proiectele aflate deja în derulare - deci, practic, aprobate - să poată beneficia de finanţare europeană, au probleme cu bancabilitatea, adică nu îşi pot asigura cofinanţarea, prin credite de la bănci.


În acelaşi timp,  producătorii sunt foarte nemulţumiţi de relaţia cu băncile.


Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, spunea că, în primul rând, este nemulţumit că nu au fost invitaţi şi reprezentanţi ai patronatelor şi ai producătorilor, şi că relaţia cu băncile este destul de proastă, pentru că au produse foarte puţine, pentru finanţarea proiectelor din agricultură şi, de asemenea, spunea că nu există o lege a creditului de investiţie, ci doar una a creditului de producţie.


Deci, practic, băncile nu asigură bani, decât pentru cei care deja au capacitatea de producţie, şi doresc să producă,  nu şi pentru cei care ar vrea să înceapă o investiţie, de la zero, în agriculturăAutor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
19 Octombrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza