Premieră. România începe exportul de gaze

Un operator român a început exportul experimental de gaze. Este vorba despre o cantitate mică, dar România se conformează astfel legislaţiei europene.

Adăugat: 17 Iulie 2013
Ultima actualizare:17 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România a început luna aceasta să facă primele exporturi de gaze, anunţă Autoritatea Naţională de Reglamentare în Domeniul Energiei.

Este vorba de o cantitate mică, exportată de un operator autohton, printr-o procedură experimentală.

Odată cu acest pas, ţara noastră se conformează legislaţiei europene în domeniu.

Comisia Europeană a decis în luna noiembrie a anului trecut să sancţioneze România, deoarece autorităţile au pus interdicţii asupra exporturilor de gaze.

Acum, odată reglementat acest cadru, România scapă de penalităţi, iar operatorii autohtoni vor putea să negocieze tarifele de export.  

"Din moment ce a permis acest lucru şi noi am creat cadrul necesar şi iată că se întâmplă pentru prima dată la nivelul ăsta, România scapă de sub această sancţiune. Urmează ca operatorii de transport, totuşi, se întâmplă la nivelul lor, să rezerve anumite mici capacităţi care să permită acest export virtual. Din cât permit acum capacităţile noastre la nivelul lor, lucrul ăsta nu se va întâmpla probabil decât pe timp de vară, cu cantităţi mici şi nu va fi /.../ nici măcar la nivelul ăsta virtual important, dar am creat acest cadru, aşa cum ţările membre ale Uniunii Europene sunt obligate să o facă", a spus Marius Vladu, director de comunicare al ANRE.     

Primul pas presupune un efort făcut printr-o procedură experimentală, mai exact, un export virtual.

România nu poate încă exporta şi fizic gaze.

Lucrurile s-ar putea schimba, însă, odată cu finalizarea conductelor de interconectare Iaşi-Ungheni sau Giurgiu-Ruse.

De altfel, autorităţile au anunţat deja că intenţionează ca în următorii doi-trei ani să exporte gaze în Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria.Autor:
Alex Olaru
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza