PREMIERĂ MONDIALĂ: Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere de până acum

La Măgurele se desfăşoară o ceremonie care marchează premiera mondială înregistată de cel mai puternic laser din lume

Adăugat: 13 Martie 2019
Ultima actualizare:13 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Directorul Laserului de la Măgurele, Călin Ur.
trimite pe mail

La Măgurele se desfăşoară în această dimineaţă o ceremonie care marchează premiera mondială de care a avut parte proiectul ştiinţific al celui mai puternic laser din lume.

Acesta a atins zilele trecute, în teste, cea mai mare putere de până acum - mult peste cea a laserului din Coreea de Sud. Acesta era, oficial, cel mai puternic din lume.

10,9 PetaWatts a atins, joi seară, laserul de cea mai mare putere de la Măgurele, cu 0,9 PetaWatts mai mult decât puterea pentru care a fost conceput.

Prezent la ceremonie, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Hurduc,  spunea că este cel mai important proiect european care se află primul pe lista proiectelor strategice, pe care Guverul României pe are.

Călin Ur, directorul tehnic de la proiectul laserului de cea mai mare putere din lume, a precizat, pentru Radio România Actualități, ce înseamnă pentru lumea ştiinţifică acest pas făcut joi seră, de laserul de cea mai mare putere.

Călin Ur: 10,9 PetaWatts de putere, obţinută cu un laser este o realizare unică în lume. Este laserul cel mai puternic care a fost construit până în prezent în lume şi deschide posibilităţi nenumărate pentru cercetarea ştiinţifică. Noi, din monentul acesta, putem să ne gândim cum să implementăm noile experimente, noile măsurători, cu să ne organizăm studiile în aşa fel încât să beneficiem de această putere enormă pe care ne-o furnizează sistemul de laser construit la Măgurele. Este, cumva, o demonstraţie a faptului că noi am avut capacitatea şi persipicacitatea, inteligenţa ca să putem construi un sistem care doar în urmă cu 10 ani era un concept, iar astăzi a devenit realitate.Autor:
Andreea Marin
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza