Prelungirea mandatelor aleşilor locali, în dezbaterea Camerei Deputaţilor

Documentul prevede între altele că mandatele aleşilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie iar data alegerilor locale este stabilită de Parlament prin lege organică, şi nu prin hotărâre de guvern.

Adăugat: 15 Iunie 2020
Ultima actualizare:15 Iunie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali intră luni în dezbaterea deputaţilor, care vor da şi votul decizional.

Proiectul este în procedură de urgenţă, pentru a nu se ajunge în situaţia ca mandatele să expire iar comunităţile locale să rămână fără primari.

Documentul a trecut de Senat cu unele modificări.

Documentul prevede între altele că mandatele aleşilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie iar data alegerilor locale este stabilită de Parlament prin lege organică, şi nu prin hotărâre de guvern.

PNL a cerut eliminarea acestui articol, invocând posibilitatea unei contestaţii la Curtea Constituţională şi compromiterea mandatelor acordate aleşilor locali.

Solicitarea a fost respinsă, ca atare, senatorii liberali s-au abţinut de la vot.

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat: Partidul Naţional Liberal nu este în nici un caz împotriva acestui proiect de lege per ansamblu. Însă, împrejurarea că această problemă a stabilirii datei alegerilor a fost tranşată fără a se aştepta să vedem textul deciziei Curţii Constituţionale ne determină să ne abţinem.

Liderul senatorilor PSD, Radu Preda, a criticat poziţia adoptată de liberali şi spunea că proiectul rezolvă problemele comunităţilor locale.

Radu Preda: Partidul Naţional Liberal încă o dată îşi arată ipocrizia pentru că, pe de o parte, clamează un interes general şi, pe de altă parte, motivează că nu poate susţine un asemenea proiect pentru că un amendament pe care l-au depus la comisie nu a fost acceptat.

Proiectul de lege a avut susţinerea UDMR, USR şi a neafiliaţilor de la PMP şi PRO România.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Iunie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza