Predoiu: Ancheta în Dosarul "Mineriada" este un moment istoric

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, susţine că ancheta în dosarul "Mineriada" este o victorie a victimelor sau a rudelor victimelor care s-au luptat în faţa justiţiei europene.

Adăugat: 22 Octombrie 2015
Ultima actualizare:22 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte al PNL
trimite pe mail

Ancheta în Dosarul "Mineriada" este un moment istoric care poate să nască o lume nouă şi un semnal că societatea românească poate să-şi asume teme grele, este de părere prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

Într-o declaraţie de presă, Predoiu afirmă că această anchetă este, cel puţin în etapa actuală, în primul rând o victorie a victimelor sau a rudelor victimelor "care s-au luptat în faţa justiţiei europene", dar şi o victorie a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Amintim că audierile în dosarul mineriadei din iunie '90 au continuat şi astăzi.

Procurorii militari au cerut preşedintelui României încuviinţarea pentru începerea urmăririi penale în cazul a trei foşti membri ai guvernului din aceea perioadă: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu pentru infracţiuni contra umanităţii.

Declarația  de presă integrală a lui Cătălin Predoiu: "Ancheta din dosarul Mineriadei poate să nască o lume nouă"

Ancheta din dosarul Mineriadei este, cel puțin în această etapă, în primul rând o victorie a victimelor sau rudelor victimelor care s-au luptat dincolo de hotarele acestei țări, în fața justiției europene. Aș observa că este în primul rând o victorie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Și aș folosi acest prilej ca să adresez un îndemn la reflecție euroscepticilor și celor care mai pun la îndoială dacă e bine sau nu e bine ca România să fie parte a unui sistem european, a unui concert european. Fără Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate că nu am fi avut această discuție astăzi.

Nu e mai puțin lăudabil demersul pe care îl fac astăzi procurorii de a redeschide această anchetă. Sigur că suntem departe de verdictul Justiției, dar este un semnal extrem de puternic, e un semnal că noi, ca Justiție, ca societate, putem să ne asumăm teme grele, descoperirea adevărului. Suntem datori să descoperim adevărul și să punem în fața noastră adevărul.

E un moment care poate să nască o lume nouă. E un dicton latin care spune "Fiat Justitia et pereat mundus".

Eu l-aș întoarce puțin pe dos și aș spune că dacă se face Justiție în acest caz s-ar putea să avem o lume și mai bună, cu certitudine chiar.

Deci este un moment istoric, chiar dacă, repet, nu suntem încă în punctul în care să spunem că s-a făcut Justiție. Este un început de justiție grație tenacității victimelor, rudelor, avocaților care i-au ajutat, asociațiilor care i-au ajutat și înțelepciunii și profesionalismului judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
22 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza