Pragul de prezenţă la referendum se reduce la 30%

Potrivit votului dat în Camera Deputaţilor, pragul de prezenţa la un referendum se reduce la 30%. Legea va intra însă în vigoare la un an de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

Adăugat: 10 Septembrie 2013
Ultima actualizare:10 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea referendumului prin care se reduce la 30% cvorumul de participare, respingând astfel cererea de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului precizează că în lipsa unei participări de jumătate plus unu din electorat, noua variantă de reglementare a cvorumului nu asigură o reprezentativitate suficientă.

Cu majoritate de voturi, plenul a adoptat propunerea deputatului UDMR, Mate Andraş ca proiectul de lege să intre in vigoare la un an de la publicarea sa în Monitorul Oficial.

 În timpul dezbaterilor, Gheorghe Tinel (PDL) a criticat proiectul, arătând că parlamentarii sunt vinovaţi de absenteismul la urne, iar coborârea pragului la 30% este inacceptabilă.

"Suntem vinovaţi pentru absenteismului electoratului la scrutin. Cum mascăm această vinovăţie? Scăzând pragul electoral! Să ne fie ruşine!", a spus deputatul PDL.

Reprezentantul PSD Ioan Adam a criticat faptul că o serie de proiecte sunt trimise de preşedinte la reexaminare, "din dorinţa de a amâna procesul de legiferare".

"Se impune ca în viitor să manifestăm reacţie", a spus deputatul PSD.

Marton Arpad (UDMR) a criticat coborârea pragului la 30%, arătând că în unele situaţii acest lucru nu ar fi normal, dar a precizat că DUMR acceptă decizia Curţii Constituţionale.

Legea urmează să fie trimisă preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare, întrucât Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Iulia Gherman
Adăugat:
10 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza