Posibilă prelungire a stării de urgenţă în Franţa

Parlamentul francez analizează astăzi şi ar putea lua rapid o decizie cu privire la adoptarea legii propuse de guvernul de la Paris care doreşte prelungirea stării de urgenţă decretată imediat după atacurile de vinerea trecută.

Adăugat: 19 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:19 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentul francez analizează astăzi şi ar putea lua rapid o decizie cu privire la adoptarea legii propuse de guvernul de la Paris care doreşte prelungirea stării de urgenţă decretată imediat după atacurile de vinerea trecută.

O amplă operaţiune s-a derulat de-a lungul zilei de ieri, avându-l ca principală ţintă pe Abdelhamid Abaaoud, cel bănuit că a organizat atentatele din capitala Franţei.

Informaţia că acesta ar fi fost ucis în timpul anihilării celulei teroriste nu a fost însă confirmată oficial.  

Potrivit corespondentului RRA la Paris, forţele de poliţie au dat  ieri asalturi împotriva mai multor terorişti care se adăpostiseră în două apartamente la Saint Denis, nu departe de Stade de France, acolo unde avuseseră loc trei din cele opt atentate.

Procurorul Parisului a rezumat evenimentele:

"În cadrul anchetei s-au putut obţine prin urmărire telefonică, prin alte tipuri de supraveghere şi prin mărturii elemente care puteau să conducă la concluzia că numitul Abaaoud s-ar fi putut afla într-un apartament conspirativ la Saint Denis, aşa că operaţiunea de capturare a fost declanşată în cursul nopţii. Ea s-a soldat cu arestarea a trei persoane care se aflau în apartament. Ceva mai târziu o femeie tânără care se afla şi ea acolo s-a aruncat în aer declanşând dispozitivul explozibil pe care-l avea cu ea. A decedat şi un alt terorist lovit de gloanţe şi de grenade".

Pe plan diplomatic, preşedintele François Hollande îşi continuă eforturile de a integra Franţa în mod real într-o coaliţie antiteroristă alături de Rusia şi de Statele Unite, având ca principal inamic organizaţia teroristă Statul Islamic.

Preşedintele francez, care l-a primit ieri, la Paris, pe secretarul de stat american, John Kerry, se va întâlni marţea viitoare cu preşedintele american, Barack Obama, iar joia viitoare cu cel rus, Vladimir Putin. 

Un apel la cooperare a făcut ieri şi şeful Interpol la o conferinţă pe tema luptei anti-teroriste.

Jürgen Stock a insistat pe nevoia ca statele să comunice informaţiile legate de cetăţenii lor, care se alătură grupărilor jihadiste.

Numărul acestora este estimat la 25.000, din care Interpol a reuşit până în prezent să identifice aproximativ 5.800, provenind din 50 de ţări - după cum transmite France Presse.Autor:
Tudor Ţepeneag
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza