Ponta: Zona euro e în recesiune. România trebuie să îndrepte spre pieţele asiatice sau africane

Premierul Victor a respins afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la intrarea României în recesiune, susţinând că datele arată doar o încetinire a creşterii economice.

Adăugat: 15 August 2014
Ultima actualizare:15 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Victor Ponta, premierul României
trimite pe mail

Şeful guvernului a explicat joi seara, la Botoşani,  că de fapt "zona euro este iar în recesiune" şi de aceea, în opinia sa, ţara noastră trebuie să se îndrepte către pieţele asiatice sau africane.

"Europa azi a primit o veste proastă: zona euro este iar în recesiune. Şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, de Franţa, de Italia. Şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă, doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, către Turcia, către China, către zona asiatică, către Africa", a arătat Ponta.

El a subliniat că, pe termen scurt şi pe termen mediu, Rusia nu poate fi luat în calcul ca şi partener comercial al României.

"Toate relaţiile economice dintre Europa şi Rusia vor merge din prost în mai prost, din rău în mai rău şi asta va influenţa economia Germaniei şi a celorlalte ţări", a adăugat Ponta, citat de Agerpres.

Referindu-se la declaraţia lui Traian Băsescu potrivit căreia România este în recesiune, primul-ministru a calificat declaraţiile şefului statului referitoare la intrarea României în recesiune drept "mizerii".

"Când vorbim de economie, mizeriile lui Băsescu nu cred că sunt importante. Trebuie să le spunem oamenilor cum stăm. Pe primul semestru 2014, faţă de primul semestru 2013, avem o creştere 2,6%. Important e altceva: că avem 150.000 de locuri de muncă în plus şi că avem încasări bugetare şi pe fonduri europene", a susţinut Victor Ponta.

 Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică arată că PIB în trimestrul al II-lea din 2014 a fost în termeni reali mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior, însă faţă de trimestrul II din anul trecut, economia a consemnat o creştere de 1,4 procente.

Potrivit Eurostat, Austria şi România au înregistrat în iulie, cea mai mare inflaţie.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
15 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza