Ponta şi Antonescu la unison: Traian Băsescu "să facă ce referendum doreşte"

USL merge mai departe cu proiectul de revizuire a Constituţiei şi că susţine în continuare un Parlament bicameral cu 300 de deputaţi, este concluzia liderilor Uniunii, la finalul unei întrevederi neanunţate.

Adăugat: 12 Iunie 2013
Ultima actualizare:13 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii USL s-au întâlnit, miercuri dimineaţă, în biroul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Întâlnirea are loc reuniunea are loc pe fundalul declaraţiilor de marţi seară ale preşedintelui Traian Băsescu, despre revizuirea Constituţiei şi despre intenţia de a organiza un nou referendum pe tema Parlamentului Unicameral cu 300 de membri.

La întâlnire au participat cei doi co-preşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta,  preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea şi preşedintele comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu.

Reuniunea a durat circa o oră şi jumătate, la finalul acesteia, cei doi copreşedinţi ai USL au făcut presei o serie de declaraţii.

Ponta: USL merge mai departe

Premierul Victor Ponta a anunţat că USL merge mai departe cu proiectul de revizuire a Constituţiei şi că susţine în continuare un Parlament bicameral cu 300 de deputaţi.

De asemenea, USL susţine alegerea viitorilor senatorii în funcţie de regiunile de dezvoltare.

Copreşedintele USL, premierul Victor Ponta a mai spus, "că este dreptul preşedintelui Traian Băsescu să facă ce referendum doreşte".

"Un nou referendum pe aceleaşi teme cu cei din...  Un nou scandal. Or, nu ştiu dacă aţi remarcat, dar trebuie să mai şi muncim în ţară că, scandaluri am avut, în ultimii ani. În rest, ce vrea domnul preşedinte? Spune şi domnia sa. Este cetăţean al României. Este foarte bine. Eu cred că la refendumul pentru Constituţie noi voi îndemna, sigur, cei care ne susţin, să vină să voteze 'da', domnul preşedinte Băsescu îi va îndemna pe susţinătorii săi să vină să voteze 'nu' şi vedem, tragem linie şi vedem dacă au fost mai multi de 'da' decât de 'nu'. Este cel mai democratic", a declarat Ponta.

Premierul a subliniat că USL îşi urmează proiectul şi că nu este preocupat de "episoadele lui Traian Băsescu".

"Noi avem un proiect politic pe care îl urmărim, iar episoadele lui Traian Băsescu nu intră în preocupările noastre", sublinia Victor Ponta.

Antonescu: Traian Băsescu desconsideră atribuţiile şefului statului

La rândul său, liderul PNL a comentat afirmaţia preşedintelui Băsescu, potrivit căreia, în noua Constituţie atribuţiile preşedintelui României sunt atât de reduse încât acesta "va fi pe post de paiaţă la Cotroceni"

"Nu poţi să faci un preşedinte ales, să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu mai aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii serviciilor secrete şi ceva să mai propună", afirma, preşedintele Traian Băsescu, marţi seara.

Crin Antonescu a replicat că prin afirmaţia făcută, Traian Băsescu desconsideră atribuţiile directe ale şefului statului, reproşându-i acestuia că "dezvoltă mereu intrigi prin care să submineze majorităţile parlamentare, să distorsioneze sau să încalce votul cetăţenilor".

"Dacă domnul respectiv sau alţii pot considera paiaţă un preşedinte, indiferent care va fi acela, care este şef de stat, care are atribuţii directe şi complete în domeniul politicii externe sau al politicii de securitate naţională pot considera paiaţă, înseamnă că desconsideră fundamental aceste domenii de responsabilitate şi, până la urmă, această naţiune pe care preşedintele o reprezintă. Dacă domnul Băsescu şi toţi ceilalţi care fac aceste comentarii au înţeles că rolul, puterea unui preşedinte şi misiunea lui este să dezvolte mereu intrigi prin care să submineze majorităţile parlamentare, să distorsioneze sau să încalce votul cetăţenilor, să se suprapună peste puterile explicite ale Executivului, ale Guvernului, noi n-am înţeles asta, noi am reproşat asta mandatelor prezidenţiale ale lui Traian Băsescu şi nu suntem decât consecvenţi şi corecţi cu propriul nostru proiect politic", a declarat, miercuri, la finalul reuniunii ad-hoc a liderilor USL.

Declaraţiile integrale ale liderilor USL, pe prima pagină, dreapta, în playerul AUDIO


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Bordeiaşu
Adăugat:
12 Iunie 2013
Ultima actualizare:
13 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza