Ponta: Schimbările de taxe şi impozite, numai cu acordul creditorilor internaţionali

Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că toate schimbările de taxe şi impozite se vor face numai cu acordul creditorilor internaţionali.

Adăugat: 8 August 2012
Ultima actualizare:8 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Executivului, Victor Ponta, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la care a participat şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, că toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se vor implementa numai cu acordul creditorilor internaţionali.

"Am discutat (cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale - n.r) despre ce dorim să facem în perioada următoare şi în 2013, fie că e vorba despre modul de încasare a TVA sau de sprijinul din punctul de vedere fiscal pentru agricultură, domeniu afectat de secetă. Vreau să spun că toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se implementează numai după ce avem un acord clar cu creditorii noştri internaţionali", a declarat Ponta.
    
Şeful Executivului a menţionat că Guvernul este decis să păstreze şi să respecte toate condiţiile macroeconomice stabilite cu partenerii internaţionali ce ţin de deficitul bugetar, datoria publică şi reformele structurale.
    
"Este important să păstrăm stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice şi fiscale. Toate politicile economice şi fiscale rămân stabile. Instituţiile statului îşi fac în continuare datoria", a precizat premierul.
    
Victor Ponta a menţionat că a fost apreciată adoptarea legislaţiei în domeniul gazelor şi energiei electrice şi se va merge mai departe cu listarea pe bursă şi privatizarea companiilor de stat.
    
Guvernul introduce cel mai târziu în 2013 plata TVA la achitarea facturii

Primul ministru a precizat că Guvernul va introduce cel mai târziu la începutul anului viitor sistemul de achitare a TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, termenul fiind încă discutat cu FMI.
    
"Înţeleg că decizia este favorabilă şi vom introduce măsura. Este o discuţie despre termen şi îl vom discuta în week-end. Cel mai târziu va fi la 1 ianuarie 2013, dar recunosc că ne-am dori să facem lucrul ăsta şi mai devreme. Decizia sper să o avem până luni", a spus Ponta.
    
De asemenea, premierul a ţinut să precizeze că discuţiile cu FMI vor continua la sfârşitul acestei săptămâni.
    
În privinţa măsurilor deja anunţate ca intenţie privind reducerea TVA la produse agro-alimentare şi o eventuală impozitare diferenţiată a veniturilor, în care cota maximă de impozitare să nu depăşească 16%, premierul a precizat că aceste teme vor fi discutate în toamnă cu instituţiile financiare internaţionale, la momentul elaborării proiectului de buget pentru anul viitor.
    
Ponta a mai menţionat că discuţiile actuale cu FMI nu au influenţat decizia de majorare a salariilor pentru bugetari, această problemă fiind clarificată încă de la precedenta misiune a Fondului.
    
În luna iulie, premierul Ponta a anunţat că Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, data aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale.
    
Ponta: Decizia privind un nou acord preventiv cu FMI va fi luată în 2013

    
Premierul Victor Ponta a anunţat că optează pentru un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, dar decizia va fi luată în 2013, după alegerile parlamentare.
    
"Un astfel de acord reprezintă un lucru bun pentru România, să avem un acord preventiv, nu să luăm banii, dar să avem un certificat de sănătate fiscală, însă această discuţie politică va avea loc în 2013 după ce vor avea loc alegeri parlamentare", a explicat Ponta.
    
Premierul a subliniat  că un nou acord ar da semnalul că România beneficiază de un certificat de garantare a sănătăţii fiscale a României.
    
"Opinia şi opţiunea mea este de a continua să avem un tip de acord cu instituţiile financiare internaţionale. Un tip de acord preventiv ca cel cu pe care aceste instituţii îl au cu Polonia este unul modern, un tip de acord în care putem lua bani doar dacă avem nevoie. Un acord de tip preventiv este un act de sănătate al finanţelor româneşti şi asta ne ajută să ne finanţăm la costuri mai bune", a adăugat Ponta.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
8 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza