Ponta: Salariul minim pe economie creşte la 900 de lei

Majorarea salariului minim va aduce 50 de lei în plus pe lună pentru aproape 1 milion de angajaţi.

Adăugat: 1 Iulie 2014
Ultima actualizare:1 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că de la 1 iulie salariul minim pe economie creşte cu 50 de lei şi ajunge la 900 de lei pe lună şi că tot de marţi poate fi accesat creditul fiscal.

"Prima veste bună de 1 iulie: începând de astăzi salariul minim pe economie creşte cu 50 de lei, de la 850 la 900 de lei pe lună! A doua veste bună de 1 iulie: începând de astăzi va putea fi accesat creditul fiscal ce va permite unui număr mare de români să-şi înjumătăţească ratele la bancă pentru o perioadă de doi ani!", a postat prim ministrul pe Facebook.

Este a doua majorare de anul acesta a salariului minim pe economie.

Măsura va aduce 50 de lei în plus pe lună pentru aproape 1 milion de angajaţi, precum şi amenzi mai mari pentru toţi şoferii care încalcă regulile, dat fiind că un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

Astfel, în funcţie de gravitatea contravenţiilor, acestea pornesc de la 180 de lei şi ajung până la 1800 de lei.

Totodată, potrivit unei ordonanţe adoptate săptămâna trecută de Guvern , persoanele care întâmpină dificultăţi la rambursarea împrumuturilor, pot beneficia de înjumătăţirea ratei la bancă pe o perioadă de doi ani.

În urma restructurării, pe o perioadă de maximum doi ani, rata lunară poate fi redusă cu până la 35%, dar nu cu mai mult de 900 de lei, în acelaşi timp, durata iniţială a creditului urmând să crească cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată.

Mai concret, pentru o persoană care mai are de rambursat 26.650 de lei, la o rată a dobânzii anuale efective de 10,2%, pe şase ani, rata lunară este de aproape 500 de lei.

După reducerea ratei, cu 35%, pentru 2 ani, şi prelungirea duratei de rambursare a creditului, cu aceeaşi perioadă, rata lunară scade la 323 de lei pe lună, pentru primii doi ani, şi ulterior creşte la aproape 450 de lei pentru următorii 6 ani, conform unui calcul al Consiliului Fiscal

În opinia premierului, această decizie se înscrie într-un ansamblu de măsuri  necesare în plan economic şi social, printre care reducerea CAS de la 1 octombrie, reîntregirea pensiilor şi salariilor şi mărirea salariului minim de la 1 iulie la 900 de lei.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza