Ponta: Revenirea lui Lucian Duţă, cercetat penal, poate împiedica buna funcţionare a CNAS

Victor Ponta consideră că există câteva probleme de fond privind numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al CNAS, iar "revenirea unei persoane cercetate penal reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei".

Adăugat: 13 Iunie 2013
Ultima actualizare:13 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Lucian Duţă răspunde declaraţiilor premierului Victor Ponta în legătură cu numirea sa de către preşedintele Băsescu în CA al CNAS, susţinând că nu este cercetat penal şi că nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele său.
    
El precizează, într-un comunicat de presă, că nu există nicio începere de urmărire penală de către DNA pe numele său.
    
Duţă menţionează că există o plângere la DNA depusă de Corpul de Control al primului ministru Victor Ponta în legătură cu activitatea CNAS, o plângere care se află în analiză.
    
"În concluzie, nu sunt cercetat penal, nu s-a început niciun fel de urmărire penală pe numele meu", susţine Lucian Duţă.
    
"Îi adresez o întrebare publică lui Victor Ponta: De ce vă este frică de Lucian Duţă, domnule Victor Ponta? Pentru ca nu cumva, revenind în CNAS, să descopăr fraude, deturnări de fonduri şi proiecte blocate în ultimul an, toate afectând grav sistemul de sănătate, implicit oamenii?", se încheie comunicatul.

Ponta: Revenirea unei persoane cercetate penal poate împiedica funcţionarea instituţiei

Premierul Victor Ponta consideră că revenirea lui Lucian Duţă, o persoană cercetată penal pentru activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dar numit de preşedintele Traian Băsescu drept membru în CA al CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei.
    
Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, în urma situaţiei create prin desemnarea lui Lucian Duţă în Consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discuţie, joi, la sediul Guvernului, cu preşedintele CNAS, Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit.
    
Potrivit comunicatului Executivului, faptul că nu a fost publicată în Monitorul Oficial numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi faptul că acesta este cercetat de DNA constituie "problemele de fond" sesizate de premierul Victor Ponta în acest caz.
    
Locul reprezentantului Administraţiei Prezidenţiale în Consiliul de Administraţie al CNAS a fost neocupat timp de opt luni. După ce, în luna octombrie 2012, prof. dr. Monica Pop a fost numită pe această poziţie prin decret prezidenţial (publicat în Monitorul Oficial), la numai o lună, locul a rămas vacant prin demisia acesteia, din motive de incompatibilitate cu funcţia de director al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, aminteşte Executivul.
    
"În cazul desemnării doctorului Lucian Duţă, numirea a fost transmisă către Preşedintele CNAS printr-o simplă adresă semnată de consilierul prezidenţial Virgil Păunescu (fost preşedinte CNAS), nefiind publicat niciun decret prezidenţial în Monitorul Oficial", subliniază sursa.

Doctorul Lucian Duţă "face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA"
    
În plus, doctorul Lucian Duţă face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legatură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de Sănătate din România şi în legătură cu aplicarea taxei clawback. Aceste nereguli au fost sesizate de Corpul de Control al Primului-ministru, de Curtea de Conturi şi de CNAS încă de anul trecut. Toate aceste instituţii au sesizat prejudicii de milioane de euro, se arată în comunicatul emis de Guvern, care a anexat documentele în cauză.
    
"Primul-ministru consideră că revenirea unei persoane cercetate penal, în legătură cu activitatea CNAS, reprezintă o situaţie de natură să împiedice buna funcţionare a instituţiei. Preşedintele CNAS va aplica legea în vigoare în aşa fel încât să nu blocheze activitatea acestei instituţii atât de importante pentru cetăţeni, însă, până la soluţionarea cauzelor penale, există pericolul ca activitatea dr. Lucian Duţă în poziţia de membru CA să afecteze grav cercetările în cauză, având acces la informaţii cu caracter confidenţial şi de asemenea putând să influenţeze martorii", susţine sursa citată.
    
Executivul subliniază faptul că CNAS "este o instituţie extrem de importantă având în vedere că fondurile provin din contribuţiile cetăţenilor şi rolul acesteia este de a răspunde nevoilor contribuabililor".
    
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a anunţat miercuri că îşi rezervă dreptul de a nu întruni şedinţele Consiliului de Administraţie până la retragerea nominalizării lui Lucian Duţă ca membru în CA al Casei.

Duţă, desemnat de preşedintele Băsescu
    
Lucian Duţă, fostul şef al CNAS, a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu să facă parte, în calitate de membru, din Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
    
Lucian Duţă a fost preşedintele CNAS în perioada 2009 - 2012.
    
În octombrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea prof. dr. Monica-Daniela Pop în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru un mandat de patru ani.

La scurt timp, aceasta a decis să demisioneze. Astfel, fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă o înlocuieşte în CA al Casei pe Monica Pop.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
13 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza