Ponta: Pe 17 aprilie, moțiune de cenzură pe tema UMF Târgu Mureș

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, pe 17 aprilie, USL va depune moţiunea de cenzură referitoare la Hotărârea Guvernului de a înfiinţa o facultate cu predare în limba maghiară la UMF din Târgu-Mureş.

Adăugat: 30 Martie 2012
Ultima actualizare:30 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul social-democrat s-a declarat optimist că demersul opoziţiei va fi susţinut şi de parlamentari din partidele aflate la guvernare.

"Ceea ce eu cred că trebuie reliefat prin această moţiune de cenzură este guvernarea de târguială şi de şantaj şi faptul că primul-ministru se deovdeşte un om care nu rezistă la şantaj. Toate aceste decizii care se iau în această perioadă sunt decizii care vor rămâne pe anii care urmează. Ce o să facem, după aceea? Să desfiinţăm facultatea în limba maghiară? Adică, este mult mai greu să repari, decât să previi", declara Victor Ponta.

Porivit unei Hotărâri de Guvern, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se va înfiinţa o facultate cu predare în limbile  română, maghiară și engleză.

Hotărârea de Guvern este însă diferită faţă de proiectul supus dezbaterii publice de către Ministerul Educaţiei.

Astfel, nu se mai vorbeşte despre linii de predare şi nu mai este alocat un anumit număr de locuri.

Potrivit Hotărârii de Guvern ARACIS va stabili numarul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în cadrul programelor de studiu, iar Universitatea de Medicina şi Farmacie va derula, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor şi a concursurilor în vederea ocuparii posturilor necesare coordonarii din punct de vedere administrativ.

Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, a precizat că, în fapt, nu este vorba despre secţii sau programe noi, ci despre respectarea Legii educaţiei naţionale.

"Nu se crează niciun program nou de studiu. Toate programele sunt programe care există şi, care, la ora actuală, se desfăşoară în Universitatea de la Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie, de la Târgu Mureş. Doi - facultatea care s-a înfiinţat are în componenţă programe în linia română, maghiară şi engleză. În situaţia în care Guvernul şi ministerul, evident, nu ar fi pus în aplicare Legea educaţiei naţionale, am fi putut să fim acuzaţi de abuz în funcţie", a precizat Baba.

Hotărâre de Guvern cu două articole

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că Hotărârea de Guvern adoptată marţi are doar două articole.

Articolul 1

În cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, se înfiinţează o nouă facultate: Facultatea de Medicină şi Farmacie, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, care funcţionează cu structura din anexă.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş derulează, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum şi cele pentru organizarea concursurilor, în vederea ocupării posturilor necesare, pentru coordonarea din punct de vedere administrativ a Facultăţii nou-înfiinţate.

Articolul 2

Articolul 2 ARACIS stabileşte numărul maxim de studenţi, care poate fi şcolarizat la programele de studii care funcţionează în cadrul facultăţii înfiinţate


Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
30 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza