Ponta: Numai cetăţenii U.E. vor putea cumpăra terenuri în România

Premierul Victor Ponta a declarat că, potrivit angajamentelor comunitare semnate de România, vor avea dreptul de a cumpăra terenuri în ţara noastră doar cetăţenii Uniunii Europene.

Adăugat: 20 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:20 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul discută  proiectul de lege prin care România va anula, de la 1 ianuarie 2014, restricţiile pentru cetăţenii străini de a cumpăra terenuri agricole în ţara noastră.

Angajamentul este prevăzut în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi noile prevederi vor include anumite restricţii generale, prin care autorităţile vor să evite riscurile unor tranzacţii speculative pe piaţa funciară, conform documentului postat  pe pagina de Internet a Ministerului Agriculturii.

În actualul proiect de lege sunt menţinute reglementările privind dreptul de preemţiune la cumpărarea terenurilor.

Astfel, coproprietarii, persoane fizice, arendaşii, vecinii, care au activităţi agricole în localitatea în care se află terenul respectiv, dar şi statul român vor avea prioritate la achiziţie.

Condiţiile din ordonanţa de urgenţă au fost scoase

Dreptul de cumpărare cu prioritate pentru tinerii până în 40 de ani este încă analizat pentru a nu fi considerat măsură discriminatorie.

De altfel, în proiectul iniţial, cel de ordonanţă de urgenţă, existau condiţii precum limitarea la 100 de hectare sau experienţa de cinci ani în agricultură, dar au fost apreciate drept discriminatorii de către Comisia Europeană şi au fost scoase din actualul proiect.

Statul va avea dreptul să intervină în anumite condiţii, însă acestea vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare.

Cum se va vinde terenul?

În ceea ce priveşte vânzătorul, proiectul de lege stabileşte paşii care trebuie urmaţi.

Astfel, în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul va fi obligat să meargă la primărie cu o cerere, prin care solicită notificarea celor care au prioritate şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol.

Dacă în termen de 30 de zile nu va cumpăra nimeni, terenul va putea fi vândut cetăţeanului străin.

Premierul Victor Ponta a precizat la începutul şedintei de guvern, că potrivit angajamentelor comunitare semnate de România, vor avea dreptul de a cumpăra terenuri în ţara noastră doar cetăţenii Uniunii Europene.

Premierul a vrut astfel să răspundă unor critici, apărute din opoziţie privind faptul că ar putea fi vândute terenuri unor cetăţeni chinezi sau arabi.

Prin acest proiect de lege, Ministerul Agriculturii susţine că se urmăreşte comasarea terenurilor agricole, în vederea creşterii dimensiunii fermelor, constituirea exploataţiilor viabile economic şi asigurarea siguranţei alimentare.

După aprobarea în şedinţa de guvern, proiectul va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, iar ministrul Agriculturii spunea că speră ca acest lucru să se întâmple până la 1 ianuarie 2014. 

Opoziţia acuză Guvernul că nu a negociat amânarea termenului de liberalizare

Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, critica recent, la RRA, faptul că Guvernul nu a negociat cu Bruxelles-ul amânarea termenului de liberalizare a vânzării de terenuri agricole, aşa cum au făcut alte ţări membre din vecinătatea României.

El atrăgea atenţia că, în unele zone, tranzacţiile s-au intensificat în ultima perioadă şi, prin intermediari, suprafeţe întinse au intrat deja în proprietate străină, dând exemplul zonei Sântana, din judeţul Arad, recunoscută pentru calitatea terenurilor agricole.

Situaţia este confirmată de corespondentul RRA Ioan Suciu, care transmite că, deşi, în consecinţă, preţurile au crescut, ele sunt încă mult sub cele cu care se vând terenuri similare în alte ţări din Europa. 

Terenuri cumpărate de străini în Arad

Peste 8.500 de euro costă un hectar de teren agricol în extravilanul oraşului Sântana din judeţul Arad.

Mai bine de 25% din totalul de peste 8.200 de hectare aparţin în momentul de faţă unor investitori germani şi italieni.

Terenurile au fost cumpărate de la locanici prin intermediari români, cu preţuri foarte bune, comparativ cu sumele plătite de străini pentru terenurile agricole în ţările de baştină.

Nu se poate spune că preţul este corect, spun specialiştii, având în vedere că terenul agricol în Germania sau Italia poate ajunge şi la 30.000 de euro pe hectar.

"Străinii din diferitele ţări europene, bineînţeles, vin cu mai mulţi bani şi reuşesc să atragă proprietarii de teren, atât din punct de vedere al cotei procentuale, arenda pe care o primesc, cât şi datorită faptului că reuşesc să ofere un preţ mult-mult mai mare decât românii pe hectar, ceea ce îi favorizează şi acumulează încet-încet suprafeţe enorm de mari de teren", a spus Inginer Valentin Vlaicu.

La Sântana, oamenii au început să se dezmeticească şi nu mai vând cu cât apucă terenul agricol, atât de căutat de mulţi şi pentru speculaţii imobiliare, spune Marin Ţica din Sântana. 

Marin Ţica: ntre 7.000 şi 8.000 de euro pe hectar şi cumpără mai mult cetăţenii străini.

Reporter: S-a cumpărat mult aici, la Sântana?  

Marin Ţica: În jur la 2.000 de hectare. Există cerere, numai nu prea este ofertă, pentru că ... 

Reporter: Lumea nu mai vinde. 

Marin Ţica: Nu vinde, pentru că au vândut numai cei care au fost nevoiţi şi pentru că lumea s-a mai deşteptat acum.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Angela Matei, Ioan Suciu
Adăugat:
20 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza