Ponta, la listarea Romgaz de la Londra: E un moment istoric pentru România

Acţiunile Romgaz au fost listate pentru prima dată, în paralel, la Bursa de la Londra şi cea de la Bucureşti. La Londra, premierul Ponta şi-a arătat speranţa că şi alte companii de stat româneşti vor putea fi tranzacţionate pe piaţa internaţională.

Adăugat: 12 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:12 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Xavier Rolet, CEO London Stock Exchange şi premierul Victor Ponta
trimite pe mail

Primul-ministru Victor Ponta a deschis marţi şedinţa Bursei din Londra, în prima zi de listare a societăţii româneşti Romgaz, context în care a subliniat că pentru România este un moment istoric, având în vedere că este prima dată când o companie de stat este listată în cadrul unei asemenea operaţiuni internaţionale.
    
"Este un moment istoric pentru ţara mea. Este prima dată când o companie românească de stat este listată în cadrul unei asemenea proceduri internaţionale. Nu-mi ascund satisfacţia pentru o IOP (ofertă publică iniţială de succes) de succes şi aş vrea să felicit Romgaz şi ceilalţi actori implicaţi, Goldman, în această operaţiune complexă şi dificilă", a declarat premierul în cuvântul ţinut după momentul deschiderii şedinţei de tranzacţionare a Bursei de la Londra, potrivit Biroului de presă al Guvernului.

Ponta: În 2014 urmează Hidroelectrica şi Electrica la Bursa de la Londra
    
Victor Ponta a adăugat că, după listarea Romgaz, vor urma şi alte companii româneşti, anul viitor.
    
"După această poveste de succes trebuie să privim înainte şi vom reveni anul viitor la Londra cu Hidroelectrica, Electrica şi alte companii publice româneşti. Şi sper că prin aceasta adresăm un mesaj puternic şi important companiilor internaţionale, acela că România îşi manifestă deschiderea către lume şi poate utiliza un potenţial pe care nu l-a folosit până acum", a mai afirmat premierul.
    
La rândul său, Xavier Rolet, CEO London Stock Exchange, s-a declarat onorat de faptul că instituţia pe care o reprezintă găzduieşte prima privatizare românească prin listare internaţională.
    
"Este o plăcere să găzduim noi prima privatizare românească pe Bursa din Londra printr-o listare internaţională. (...) România are un rol special în inimile noastre", a declarat Xavier Rolet.
    
Şeful Bursei de la Londra a felicitat Romgaz şi celelalte companii implicate în această listare şi şi-a manifestat convingerea că vor urma şi alte operaţiuni de acest gen în cadrul unui parteneriat cu companii româneşti.
    
IPO-ul Romgaz reprezintă prima ofertă publică a unei companii de stat româneşti la Londra.
    
Ca urmare a listării acţiunilor Romgaz, marţi s-a înregistrat cea mai mare valoare zilnică de tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti din ultimii doi ani, a precizat pentru Radio România Actualităţi responsabilul de marketing al instituţiei financiare, Mariana Ciurel.

Prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz a adus un record de lichiditate la Bursa de Valori, în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor a depăşit 41 milioane de lei (peste nouă milioane de euro) după primele 35 de minute de la deschiderea şedinţei.

Tranzacţiile cu acţiunile producătorului de gaze se cifrau la 35,3 milioane lei.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
12 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza