Ponta la comandamentul pentru inundaţii: Să nu creăm panică!

Aflat la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Dolj, premierul Victor Ponta a spus că nu trebuie creată panică şi că nimeni nu a păţit nimic, în judeţele afectate de inundaţii.

Adăugat: 29 Iulie 2014
Ultima actualizare:30 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 2 Două persoane din judeţele Vâlcea şi Argeş au murit şi alte două sunt dispărute din cauza viiturilor produse marţi, au anunţat autorităţie. 

Sute de oameni din judeţele afectate au fost evacuaţi; în comuna vâlceanu Vaideeni în jur de 80 de persoane au fost salvate cu ajutorul elicopterelor.

La această oră,  pompierii acţionează pentru evacuarea persoanelor din locuinţele afectate de inundaţii în Coloneşti, Jitaru şi Scorniceşti, informează şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt.

În doar câteva ore s-au înregistrat precipitaţii cumulate care au depăşit valori de peste 100-180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman - au precizat hidrologii, într-un comunicat.

În continuare sunt depăşiri ale cotelor de pericol pe cursurile din judeţele Vâlcea, Gorj şi Vrancea.

UPDATE 1Premierul Victor Ponta a inspectat zonele afectate de inundaţii la Bengeşti şi Novaci

Premierul Victor Ponta a inspectat, marţi după-amiază, comuna gorjeană Bengeşti şi un baraj din zonă, precum şi oraşul Novaci, unde o viitură de peste trei metri a afectat grav oraşul.

După ce a discutat cu primarul acestei comune, premierul, însoţit de către vicepremierul Liviu Dragnea, a spus că merge să vadă situaţia barajului din zonă.

Premierul s-a deplasat și la Novaci, localitate lovită de o viitură puternică.

Anterior, premierul Victor Ponta a declarat în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă pe tema inundaţiilor, organizat la Craiova, că forţele trebuie mobilizate acolo unde este nevoie.

El a precizat că nu trebuie să se creeze panică.

"Nu a păţit niciun om nimic. Este vorba despre un dig de 40 de ani, de care trebuie să avem grijă, să vedem ce se întâmplă cu el şi să prevenim orice fel de situaţie pentru populaţia din zonă, dar nu vreau să băgăm panica în oameni pentru că avem nevoie în acest moment să fim organizaţi şi să fim raţionali", a declarat Ponta la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

Oraşul Novaci, din judeţul Gorj, a fost lovit de o viitură puternică de peste trei metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării şi ameninţând casele oamenilor, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a 100 de gospodării.

MAI intervine pentru salvarea oamenilor

Peste 1.600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne intervin, marți, în jurul orei 18.00,  cu peste 400 de mijloace tehnice pentru salvarea persoanelor afectate de inundaţiile din zece judeţe.

Reporterul RRA,  Daniel Mănuţă, transmmte de dimineaţă au fost evacuate din calea apelor 500 de persoane, cele mai multe preventiv.

Sunt şi oameni care, deşi înconjuraţi de apele învolburate, refuză să-şi părăsească locuinţele.

Localități izolate în Vâlcea

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că sunt probleme deosebite în Vâlcea, acolo unde localitatile Malaia şi Voineasa au rămas izolate ca urmare a unei alunecări de teren, un elicopter fiind solicitat pentru evacuarea oamenilor.

De asemenea, în localitatea vâlceana Vaideeni doua elicoptere au fost mobilizate pentru evacuarea oamenilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că în localitatea doljeană Mischii nu mai sunt curţi inundate, pe 35 de kilometri de dig şi pe 7 kilometri de pe valea pârâului Teslui urmând să fie realizate lucrari hidrotehnice cu rol de apărare în valoare de 6 milioane de lei, transmite corespondentul RRA Florin Firu.

Cod roşu de inundaţii pe râuri din Gorj şi Vâlcea

Hidrologii au emis un cod roşu de inundaţii pentru râurile Gilort, Lotru, Olteţ şi afluentul său, Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă până la ora 23.00

Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, a celor estimate se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol pe Gilort amonte s.h. Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea), informează hidrologii.

Mai multe pe site-ul nostru www.romania-actualităţi.ro.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
29 Iulie 2014
Ultima actualizare:
30 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza