Ponta, la bilanţul IGPR: Poliţiştii nu sunt nişte subordonaţi ai politicienilor

Şeful Guvernului Victor Ponta i-a asigurat pe poliţişti că nu sunt subordonaţi ai politicienilor şi le-a promis tot sprijinul său şi al ministrului de Interne, Radu Stroe, în privinţa depolitizării activităţii acestora.

Adăugat: 19 Februarie 2013
Ultima actualizare:19 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezent, marţi, la bilanţul Inspectoratului General al Poliţiei Române, premierul Ponta a subliniat că nu doreşte să facă gesturi gratuite, participând la acest eveniment pentru că opiniile acestuia "din vremurile bune", când era doar procuror, nu s-au schimbat, având acelaşi respect şi a apreciat totodată că Poliţia Română este peste media instituţiilor româneşti.
    
"Şi este un lucru pe care îl văd cu tot pragmatismul şi cu toată obiectivitatea", a spus premierul.

Ponta a subliniat că, în timp ce în media "apare doar partea goală a paharului", el preferă să vadă partea plină.
    
Potrivit premierului, modul în care instituţia Poliţiei Române a evoluat în acest an, performanţele pe care aceasta le-a avut reprezintă lucrul cel mai important.
    
"Sunt realităţi pe care e greu să le contrazicem  - faptul că raportat la celelalte ţări europene România are un grad de siguranţă mult peste media regiunii. Vă felicit şi vreau să vă spun că am în continuare încredere, ca prim-ministru şi mai ales ca cetăţean, în ceea ce face Poliţia Română", a spus Victor Ponta.
    
Primul ministru i-a asigurat pe poliţişti că nu a uitat problemele cu care aceştia se confruntă. El a menţionat că anul trecut a reuşit cu fostul ministru de Interne să acopere nişte datorii, în primul rând faţă de absolvenţii din Academia de Poliţia.
    
Cel mai important mesaj pe care premierul a dorit să-l transmită celor prezenţi la bilanţul IGPR s-a referit la politizarea sistemului.
    
"Am venit să vă spun că am considerat că numirea d-lui Tobă în funcţia de şef al IGPR, un om care a fost în această poziţie şi în alte guverne şi care a rămas indiferent faţă de schimbarea miniştrilor, reprezintă exact acel mesaj de stabilitate de care aveţi nevoie. Nici n-am considerat necesar să-l aduc pe şeful Poliţiei din Gorj la Bucureşti. (...) Mesajul principal este acela că miniştrii vin, se schimbă, guvernele vin, se schimbă, guvernul actual sper să-l asigur pe dl. director George Maior că o să stea mai mult, dar cel mai important este că dumneavoastră, pe cât este posibil din partea mea şi a d-lui Stroe, veţi avea acea distanţă de care aveţi nevoie faţă de factorul politic", a subliniat premierul.
    
Victor Ponta a adăugat că nu vede poliţiştii din structurile centrale sau locale ca fiind nişte duşmani ai politicienilor sau ai autorităţilor locale, dar nici ca pe nişte subordonaţi ai acestora.
    
"Veţi avea din partea mea sprijinul pentru a vă păstra independenţa şi obiectivitatea fără de care o poliţie nu poate fi eficientă", a spus el.

Premierul le-a mai promis celor prezenţi la bilanţul IGPR că, împreună cu autorităţile de resort, cu respect, dar şi cu un gen de prietenie, pe care nu a ascuns-o niciodată faţă de anumite structuri ale statului - Parchet, Poliţie - va rezolva o parte dintre probleme, "celelalte rămânând pentru guvernele viitoare".

Liviu Dragnea: Statul român nu a făcut suficient pentru poliţişti

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, cu prilejul bilanţului pe anul trecut al IGPR, că statul român nu a făcut suficient pentru poliţişti.
    
Totodată, el a spus că de mult ori au fost criticaţi poliţişti, dar, ca şi la medic, un poliţist devine important atunci când este nevoie de el: "şi Doamne fereşte să ai nevoie de el!".
    
Liviu Dragnea a subliniat că, potrivit tuturor cercetărilor sociologice, populaţia se simte în siguranţă atunci când vede un poliţist în apropiere acolo unde merge, activează, lucrează.

Vicepremierul a criticat diminuarea de către fostele guvernări a prezenţei poliţiştilor la sate şi a salutat în context suplimentarea cu 2.700 a funcţiilor de şef de post.
    
"Diminuarea prezenţei poliţistului s-a suprapus şi peste nişte măsuri severe de austeritate generate de criza economică şi a fost o decizie neinspirată când s-au desfiinţat posturi de poliţişti din comunele şi satele din România. În acest context, salut în mod deosebit reînfiinţarea a circa 2.700 de funcţii de şef de post şi revenirea poliţistului în mijlocul comunităţii", a arătat Dragnea.
    
El a menţionat că statul român a cheltuit sume importante pentru pregătirea tinerilor poliţişti şi ar fi fost o greşeală ca această resursa importantă să fie neutilizată.
    
"Referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, cred că Poliţia Română a aderat deja şi a îndeplinit deja criteriile şi nu i se poate reproşa nimic, ci dimpotrivă", a spus Dragnea.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
19 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza