Ponta: Guvernul va continua măsurile convenite în programul USL

Premierul Victor Ponta a declarat că programul noului Guvern stabileşte priorităţile până în 2016 şi confirmă măsurile realiste şi pragmatice luate de guvern până acum.

Adăugat: 11 Martie 2014
Ultima actualizare:11 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta
trimite pe mail

Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului pe un program de acţiuni pe următorii doi ani.

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO discursul premierului Victor Ponta.

În discursul rostit de la tribuna Parlamentului, premierul a afirmat că programul politic urmează programul de guvernare al USL, aprobat de Legislativ în decembrie 2012.

Şeful Executivului a precizat că, după doi ani de stabilitate, România a obținut cea mai mare creștere de după guvernul Tăriceanu, cea mai mică inflație, creșterea absorbției, a salariilor, a pensiilor şi a subliniat că toate aceste elemente trebuie continuate.

"După doi ani de stabilitate guvernamentală, am obţinut în 2013 cea mai mare creştere economică de după perioada Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, cea mai mică inflaţie de după 1989, venituri mai mari, subvenţii mărite pentru agricultură, creşterea veniturilor pentru pensionari, bugetari, creşterea absorbţiei fondurilor structurale de la un procent de 7% la peste 35%. Şi toate aceste elemente trebuie continuate în perioada următoare pentru a da cu adevărat roade pe termen mediu şi lung", a spus el.

Ţintele programului politic:

►revenirea la un nivel de TVA de 19%

introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu cote de 8, 12 şi 16%

extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare

reducerea CAS cu 5 puncte procentuale

introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale

Premierul i-a asigurat totodată pe parlamentari că principalele măsuri fiscal-bugetare, precum cele legate de nivelul maxim al cotei unice de impozitare, reducerea CAS şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, rămân obiective ale Guvernului.

Victor Ponta a făcut marţi un apel la politicienii din toate partidele ca, în 2014, an în care vor avea loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, să nu facă promisiuni fără acoperire.  

El a arătat că actualul Guvern vrea să îşi continue mandatul şi după anul 2014, astfel că este nevoie de responsabilitate.
    
"Cer sprijin Parlamentului pentru a nu repeta greşelile din 2009: să mărim nivelul de aşteptare a populaţiei, să purtăm o adevărată cursă a promisiunilor, pregătind practic un dezastru cum a fost cel din 2010", a spus Ponta.
 

Programul asumat de guvernul Ponta III

Declaraţia AUDIO integrală a premierului Victor Ponta în plenul Parlamentului o puteţi accesa în playerul audio de pe prima pagină.

Menţionăm că în timpul şedinţei, parlamentarii democrat-liberali au afişat mai multe mesaje împotriva Guvernului, precum "Ponta-3, România-0" şi "USL - divorţat de formă, la ciolan împreună".
    
Printre mesajele pe care democrat-liberalii le-au afişat în plen, în momentul în care premierul Victor Ponta îşi susţinea discursul la asumarea răspunderii, s-au aflat: "Prim-ministru plagiator", "Guvern-plagiat", "USL - divorţat de formă, la ciolan împreună", "3 guverne, aceeaşi minciună" şi "Ponta - 3, România-0".

Trei zile pentru o moţiune de cenzură

Constituţia arată că în termen de trei zile se poate depune o moţiune de cenzură după prezentarea acestui program.

Dacă moţiunea trece, guvernul este demis.

Dacă moţiunea este respinsă, programul prezentat se consideră adoptat.

PDL a anunţat deja că a finalizat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman, Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
11 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza