Ponta: Deficitul bugetar pentru anul viitor, 1,83% din PIB
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că există un acord de principiu cu delegaţia FMI, CE şi BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB.
Articol de Simona Mihăescu, 09 Decembrie 2014, 12:25
Premierul a precizat, la conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria, că s-a acceptat, ca procentul convenit să includă şi o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE.
Victor Ponta a mai anunţat că vineri bugetul va fi aprobat şi trimis către Parlament.
"Practic, vom avea un buget în sumă totală de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de către partenerii noştri internaţionali estimarea unei creşteri economice egale cu cea din de 2,5% din PIB", a spus Ponta.
Premierul a vorbit şi despre proiectele de cofinanţare europeană.
"Pentru proiecte cofinanţate, europene, sunt prevăzute, fiind vorba despre două exerciţii bugetare care se suprapun, 2007-2013 şi 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat şi 9 miliarde pentru autorităţi locale", a spus Ponta.
El a apreciat că deficitul convenit cu reprezentanţii organismelor financiare internaţionale "nu pune o o presiune mult prea mare pe cheltuieli" şi a reafirmat că nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în 2015.
"Toate măsurile deja în vigoare sunt incluse în buget", a spus premierul.
Şeful executivului a precizat, de asemenea, că de la anul, se vor plăti profesorilor şi altor angajaţi ai statului ultimele titluri executorii.
"În 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016, către profesori şi alte categorii de angajaţi ai statului", a promis el.
Premierul a mai anunţat că s-a mai confenit scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24 la 9%.
Victor Ponta a precizat de asemenea, că alocarea a 0,3% din PIB în plus pentru cheltuieli militare nu este cuprinsă în bugetul de anul viitor şi poate fi obţinută doar în Consiliul European, întrucât reprezentantul Comisiei Europene la negocierile cu Guvernul nu a avut mandat pentru această derogare.
"0,3% în plus la deficit pentru cheltuieli militare pe care l-am solicitat noi la ECOFIN şi care a fost agreat de principiu nu este inclus aici. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat în acest sens. Am avut o discuţie cu domnul preşedinte în funcţie, Traian Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele ales, domnul Iohannis, pentru că decizia de acorda României această derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar în Consiliul European", a explicat el
Şeful executivul a mai informat că, bugetul întocmit pe baza datelor stabilite va fi trimis Parlamentului, săptămâna viitoare.
AUDIO Declaraţia integrală, pe prima pagină, în playerul AUDIO