Ponta: Când greşesc magistraţii să răspundă şi ei

Premierul Victor Ponta, care deţine interimatul ca ministru al Justiţiei, consideră că trebuie făcută o "adevărată reformă" în acest domeniu, cu procese cu termene mai scurte şi cu sancţiuni pentru magistraţii care greşesc.

Adăugat: 28 Martie 2013
Ultima actualizare:28 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezent, joi,  la Drobeta-Turnu Severin, unde a participat la o reuniune a PSD, Ponta a declarat pentru corespondentul RRA, că printre priorităţile pe care le are în vedere figurează şi numirea şefului DNA şi a Parchetului General, dar şi o adevărată reformă la nivelul justiţiei.

"În mod sigur, dacă putem să rezolvăm ce nu s-a rezolvat de un an de zile, să avem procuror general, procuror şef la DNA, stabilitate, să mergem mai departe cu ideea de implementare a Codurilor - şi din punctul meu de vedere, nu doar cât voi fi eu ministru, dar ca prim-ministru cred că trebuie să facem o adevărată reformă în justiţie, care nu a fost făcută niciodată, şi anume să se termine procesele mult mai repede, să coste cât mai puţin şi când greşesc magistraţii să răspundă şi ei", a spus Ponta.

"Ca prim-ministru cred că trebuie să facem o adevărată reformă în justiţie, care nu a fost făcută niciodată, şi anume să se termine procesele mult mai repede, să coste cât mai puţin şi când greşesc magistraţii să răspundă şi ei". Victor Ponta



În vizita pe care a făcut-o la Târgu-Jiu, Ponta a recunoscut că justiţia nu s-a reformat şi nu e performantă şi a pledat pentru o reformă reală în domeniu, care să presupună şi termene mai scurte la procese.

El a adus drept argument cei nouă ani care s-au scurs până la condamnarea definitivă a fostului preşedinte al CJ Gorj Nicolae Mischie.

"De fapt, justiţia nu s-a reformat şi nu e performantă. Când a fost condamnat domnul Mischie până şi eu nu mai ţineam minte pentru ce a fost condamnat, dacă nu se judecă procesele mai repede. Cine e vinovat plăteşte, cine e nevinovat, scapă. Aşa ţinem un proces nouă ani, zece ani, 15 ani şi care mai e efectul pentru oameni după zece ani că cineva mai primeşte o pedeapsă?", a întrebat, retoric, premierul Victor Ponta, la Târgu-Jiu.

Premierul a mai spus că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, îşi doreşte o reformă reală în sistem, reformă care să presupună cel puţin trei modificări de bază, care să fie în avantajul oamenilor de rând.

"Am de gând să mergem mai departe cu reforma adevărată a Justiţiei, care ar însemna procese mai scurte, accesibilitate pentru oameni, că dacă nu ai bani să mergi de 100 de ori la Bucureşti sau Craiova te laşi păgubaş şi oamenii nu au bani ca să plătească, iar judecătorii sau procurorii, când greşesc, să plătească, pentru că şi noi când greşim plătim", a declarat Ponta.

Premierul a afirmat că numai după ce ar fi îndeplinite aceste trei condiţii pe care le consideră de bază
justiţia din România ar putea fi una cu care "să se mândrească" şi preşedintele Traian Băsescu.



Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Mihai Băsescu
Adăugat:
28 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza