Ponta: Banca Europeană de Investiţii rămâne un partener esenţial pentru România

Premierul Victor Ponta afirmat, după întâlnirea cu preşedintele Werner Hoyer, că Banca Europeană de Investiţii rămâne pentru România un partener esenţial în toate proiectele mari, dar şi pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Adăugat: 11 Martie 2013
Ultima actualizare:11 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit luni, la Palatul Victoria, cu Werner Hoyer, preşedintele BEI, şi cu Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii.

Într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Werner Hoyer, după întâlnirea cu oficialul european, primul ministru Victor Ponta afirmat că Banca Europeană de Investiţii rămâne pentru România un partener esenţial în toate proiectele mari, dar şi pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"BEI rămâne pentru România un partener esenţial în toate proiectele mari de investiţii, dar şi pentru finanţarea IMM-urilor. Împreună am discutat despre stadiul actual al investiţiilor finanţate cu fonduri BEI, dar şi despre câteva probleme pe care, în perioada imediat următoare, trebuie să le rezolvăm şi anume: continuarea finanţărilor pentru proiecte în condiţiile în care Guvernul îşi menţine obiectivul de macrostabilitate bugetară, deci în condiţiile de deficit aşa cum le avem stabilite cu Comisia Europeană, cu FMI şi cu Banca Mondială", a spus primul ministru.

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că, în perioada următoare, România va putea derula cu BEI "proiecte de succes", aşa cum au fost şi până în prezent.

La rândul său, Werner Hoyer a afirmat că aceasta este a 15-a sau a 20-a vizită pe care o efectuează în România în ultimii 25 de ani şi a precizat că problemele cu care se confruntă România trebuie privite cu cea mai mare seriozitate.

Preşedintele BEI a declarat că este încurajator să vadă progrese de la precedentele sale vizite şi a enumerat ca domenii de interes pentru investiţii infrastructura de transport, energia, mediul.

"Recunosc că este extrem de încurajator să revin la Bucureşti şi să remarc progresele de aici. Astăzi am discutat probleme pe care nu le-am fi abordat cu 20 de ani în urmă", a spus oficialul.

Werner Hoyer a arătat că în 2012 Banca Europeană de Investiţii a împrumutat 335 de milioane de euro României, iar pentru 2013 creditarea ar putea fi dublată.

Oficialul BEI a precizat că există un disponibil de 700 până la 900 de milioane de euro în acest sens, dar instituţia sa este dispusă la colaborare cu autorităţile de la Bucureşti pentru a exista şi o mai bună asistenţă.

Ponta: Lucrările la Magistrala 5 a metroului Drumul Taberei-Universitate continuă


De asemenea, s-a vorbit despre proiecte importante de investiţii, dar şi despre posibilitatea unei finanţări a IMM-urilor.

Un proiect important care beneficiază de sprijinul BEI este cel al Magistralei 5 de Metrou, Universitate-Drumul Taberei.

Victor Ponta a precizat că nu s-a oprit nicio lucrare şi că există în continuare încă 300 de milioane de euro din creditul de la BEI, iar banii vor fi accesaţi după un calendar care să respecte deficitul bugetar asumat de România.

Şeful Executivului a dat asigurări că acest proiect este foarte important pentru autorităţile de la Bucureşti şi va beneficia de finanţarea necesară.

Pe lista priorităţilor prezentate de premier a fost amintită şi autostrada Comarnic-Braşov.

Preşedintele Werner Hoyer, întrevedere cu preşedintele Băsescu

Premierul Ponta a avut luni o întâlnire cu preşedintele BEI - Werner Hoyer, la care au luat parte şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii - Mihai Tănăsescu, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură - Dan Şova şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Luni dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Werner Hoyer, căruia i-a spus că este o contradicţie că România reuşeşte să absoarbă banii pentru investiţii de la BEI, dar nu şi fondurile europene.
    
Tot luni, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dar şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vor avea întrevederi, la sediul Guvernului, cu Werner Hoyer şi Mihai Tănăsescu.
    
Banca Europeană de Investiţii a anunţat pe 28 februarie că va majora valoarea creditelor acordate anual la 65 - 70 miliarde de euro (85-92 miliarde de dolari) în perioada 2013 - 2015.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
11 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza