Polonia vrea despăgubiri de război din partea Germaniei

Polonia a anunţat că intenţionează să îi ceară despăgubiri de război Germaniei, deşi fostul regim comunist renunţase la acestea în 1953.

Adăugat: 5 August 2017
Ultima actualizare:5 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

O comisie a parlamentului polonez urmează să publice un raport pe această temă până pe 11 august.

Intenţia guvernului polonez de a-i cere Berlinului despăgubiri de război, la 72 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost anunţată de un deputat al paertidului de guvernământ Lege şi Justiţie.

Arkadiusz Mularczyk a declarat, pentru agenţia poloneză de presă PAP că i-a cerut parlamentului un raport pentru a vedea dacă este posibil ca Varşovia să ceară despăgubiri Germaniei.

Deputatul polonez a mai spus că aceasta este o datorie morală, pentru că între anii 1939 şi 1945, când Polonia a fost ocupată de Germania nazistă, au murit aproape şase milioane de polonezi.

Raportul, realizat în parlamentul polonez, urmează să fie înmânat guvernului până la 11 august.

Ministrul apărării, Antoni Macierewicz, a declarat, la televiziunea publică poloneză, că singurul lucru pe care îl poate face Germania, după atrocităţile comise în război, este să ofere despăgubiri şi să-şi plătească teribila datorie, a spus el, pe care Berlinul o are faţă de naţiunea poloneză şi faţă de umanitate.

Fostul regim comunist din Polonia a renunţat la despăgubirile de război în 1953, dar ministrul apărării a spus că decizia nu are nicio valoare, pentru că a fost luată de un stat marionetă a fostei Uniuni Sovietice.

Analiştii politici consideră, însă, că aceasta este o diversiune lansată de preşedintele partidului de guvernământ, Jarosław Kaczyński, într-un moment în care divergenţele între Polonia şi Uniunea Europeană au ajuns la cote maxime, din cauza reformelor în justiţie, calificate de Bruxelles drept un atac la statul de drept.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
5 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza