Poliţiştii şi jandarmii, pregătiţi pentru alegeri

Peste 32.000 de poliţişti asigură măsurile de ordine, precum şi paza şi protecţia a 9.229 de secţii de votare, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din numărul total de secţii de votare organizate pentru alegerile locale care au loc duminică.

Adăugat: 9 Iunie 2012
Ultima actualizare:9 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit Poliţiei Române, pentru ziua alegerilor a fost prevăzut şi un efectiv de rezervă format din aproximativ 1.400 de poliţişti, care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, împreună cu echipaje de jandarmi, dacă va fi necesar.

Peste 18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegerea primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, a consilierilor locali şi judeţeni.

Vor putea vota şi cei peste 37 de mii de cetăţeni ai Uniunii Europene care se află în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localităţi din România.

Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7:00 şi pot să voteze până la ora 21:00. 

Ce trebuie să ştim despre procesul de votare?

►alegătorii vor vota numai în localitatea de domiciliu, la secţia de votare la care sunt arondaţi;
 
► cei care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă localitate cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, adică înainte de 10 martie 2012, pot vota în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
 
Aceştia vor primi, când se prezintă la urne, patru buletine de vot, câte unul pentru primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilieri judeţeni şi locali.
 
După ce au votat, alegătorii au grijă să nu se deschidă buletinul de vot. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.
 
În cazul în care buletinul se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin, menţionându-se aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.
 
Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
 
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.
 
► fiecare secţie de votare trebuie să aibă un număr suficient de cabine, urne şi ştampile de votare, care se asigură de către primării;
 
► cabinele şi urnele trebuie aşezate în aceeaşi încăpere în care îşi desfăşoară activitatea preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi membrii acestuia;
 
► în ziua alegerilor, la ora 6:00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, în prezenţa celorlalţi membri, verifică urnele, cabinele, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării, după care închide şi sigilează urnele, prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare respective.


Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
9 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza