Polițiștii își cer drepturile în stradă

Polițiștii cer majorarea salariilor cu 20%, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor nu la nivelul salariului minim pe economie din 2009, ci la nivelul actual de 1.450 de lei.

Adăugat: 25 Martie 2017
Ultima actualizare:25 Martie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mii de poliţişti protestează, astăzi, de Ziua Poliţiei Române, în Piaţa Victoriei din capitală, nemulţumiţi în special de nivelul salariilor din sistem, comparativ cu alte sectoare bugetare.

O delegaţie formată din reprezentanţii lor se află cum în sediul guvernului, la discuţii pe această temă cu miniştri muncii, de interne şi de finanţe. Între timp, ceilalţi au rămas în faţa executivului.

Acolo se află şi redactorul Radio România Actualităţi, Petruţa Obrejan.

Reporter: Sunt chiar în mijlocul poliţiştilor care protestează.

De mai bine de jumătate de oră ei au ajuns aici, în faţa guvernului şi cer majorarea salariilor cu 20%, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor nu la nivelul salariului minim pe economie din 2009, ci la nivelul actual de 1.450 de lei.

Am vorbit cu câţiva dintre protestatari, care mi-au spus ce îi nemulţumeşte. Vă propun să-i ascultăm!

"Avem salarii foarte mici. Un poliţist debutant la ora actuală are salariul minim pe economie, bani în care s-au introdus în mod ilegal şi nişte sporuri. E foarte greu".

Reporter: Până când veţi protesta?

"Suntem decişi să continuăm protestele, până se vor rezolva problemele pe care le avem în sistem".

"Vrem să tragem un semnal de alarmă guvernanţilor şi celor din Ministerul de Interne asupra inechităţilor salariale între diverse categorii de personal din cadrul ministerului, logisticii precare, cât şi asupra faptului că există foarte multe discriminări salariale între diverse categorii de personal care desfăşoară aceleaşi activităţi în cadrul ministerului".

Reporter: De asemenea, de pe la 12:30 aici, la sediul guvernului se află şi o delegaţie a poliţiştilor protestatari. I-a primit ministrul de interne, Carmen Dan.

I s-au alăturat imediat miniştrii de finanţe şi ministrul muncii.

Cei care sunt aici suflă în vuvuzele, fluiere.

Au pancarte cu mesaje, precum "Modernizaţi serviciile de poliţie!" "Logistica mai în continuă degradare", "Muncă suplimentară neplătită = sclavie", "Vrem lege de salarizare echitabilă".

Tot aici, în faţa guvernului, se desfăşoară şi marşul, de fapt a început un, s-au strâns câţiva, să zic aşa, cetăţeni, care militează pentru Europa.

Se pare că în jurul orei 14:30 vor fi eliberate 300 de baloane cu heliu. Se doreşte astfel marcarea celor 60 de ani de la formarea Uniunii Europene, o uniune care a contribuit la asigurarea păcii, prosperităţii şi progresului în Europa. Cei de aici militează pentru o Europă puternică, unită, democrată şi o Europă a solidarităţii şi libertăţii.

Dimineaţă, timp de două ore, poliţiştii au pichetat Ministerul de Interne.

Ei au ieşit în stradă şi zilele trecute, iar la negocierile cu reprezentanţii Ministerului Muncii li s-au promis mai mulţi bani, de la 1 iulie celor cu salarii mici.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza