”Pogromul de la Iaşi, una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România”

Pogromul de la Iaşi din 27-29 iunie 1941 reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România - arată preşedintele Traian Băsescu, într-un mesaj dat, marți, publicităţii în cadrul manifestărilor organizate la Iaşi.

Adăugat: 28 Iunie 2011
Ultima actualizare:30 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Traian Băsescu apreciază că Pogromul de la Iaşi, ca şi tragedia Holocaustului în ansamblul său, reprezintă "un capitol cutremurător al istoriei României, punându-ne pe toţi în faţa nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut".

El a  adăugat că în prezent România este o ţară europeană şi îşi asumă toate obligaţiile care derivă din acest statut.

”Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilităţii atât prin acceptarea vinei pentru greşelile din trecut, cât şi prin garantarea faptului că, în România, niciodată ura nu va mai fi o politică de stat. Sub conducerea mea, statul a combătut în mod constant manifestările antisemite şi xenofobe. În ultimii ani ne-am străduit ca în şcolile şi universităţile din România subiectul Holocaustului să fie predat, să fie discutat şi înţeles, să fie prezent. Tânăra generaţie reprezintă viitorul acestei ţări. Am reuşit acest lucru cu sprijinul unor instituţii ca Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington, lucru pentru care le mulţumesc încă o data", a mai susţinut preşedintele Băsescu.

Pentru faptele de la Iaşi din iunie 1941, ca şi pentru alte fapte similare, nimeni niciodată nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză" - susţine şeful statului.

Mesajul şefului statului, ocazionat de comemorarea a 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi, a fost citit de consilierul prezidenţial Iulian Fota în cadrul manifestărilor organizate la Iaşi.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer a amintit, luni, la Iaşi, că în timpul progromului au fost ucişi 13.000 de evrei.
 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Petruța Obrejan
Reporter:
Oana Bâlă
Adăugat:
28 Iunie 2011
Ultima actualizare:
30 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza