PNL, USR, PRO România şi PMP au semnat acordul propus de preşedintele Iohannis

Acordul naţional propus de preşedintele Klaus Iohannis a fost semnat de reprezentanţii PNL, USR, PRO România şi PMP.

Adăugat: 14 Iunie 2019
Ultima actualizare:14 Iunie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PNL, USR, PRO România şi PMP au semnat, ieri, la Paltul Cotroceni, Acordul naţional, propus de preşedintele Klaus Iohannis, pentru consolidarea parcursului european al României.

Partidele din opoziţie au fost de acord să susţină demersurile pentru a transpune în legislaţie rezultatele referendumului şi pentru a corecta modificările controversate făcute în ultimii doi ani la legile justiţiei.

UDMR ar urma să li se alăture săptămâna viitoare.

Partidele de la putere, PSD şi ALDE au refuzat să semneze pactul, dar preşedintele, deşi le-a criticat, a spus că poarta de la Cotroceni rămâne deschisă.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a doua zi după votul de la alegerile europarlamentare şi referendum spaţiul politic românesc s-a schimbat, iar PSD şi ALDE au fost drastic sancţionate.

Şeful statului i-a criticat din nou pe social democraţi şi a spus că aceştia au cerut mai multe amendamente decât articolele din acord.

Preşedintele României a dat însă asigurări că lista semnatarilor acordului rămâne deschisă. 

Klaus Iohannis: Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alţii, este posibil ca pe parcurs şi alţii să revină la gânduri mai bune şi vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună. 

Din partea PNL a semnat preşedintele partidului, Ludovic Orban, care a spus că documentul poate pune bazele realizării unei democraţii autentice în România. 

Ludovic Orban: Pentru România nu există altă cale, decât o integrare şi mai serioasă şi mai profundă, care să permită României să îşi fructifice toate oportunităţile şi avantajele de care dispune.

USR a semnat acordul pentru că acesta susţine statul de drept şi o justiţie independentă, după cum afirma preşedintele Uniunii, Dan Barna. 

Dan Barna: Acest acord naţional este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi fără penali în funcţii publice. 

Şi liderul PRO România, Victor Ponta, a explicat de ce a semnat acordul.  

Victor Ponta: Am semnat acest pact alături de colegii mei din PRO România dintr-un motiv foarte simplu, principiile din acest pact sunt corecte şi sunt spre binele nostru ca societate.  

La rândul său, preşedintele PMP, Eugen Tomac, speră ca politicienii să înţeleagă că România este profund ataşată de valorile europene. 

Eugen Tomac: Ataşamentul nostru faţă de valori precum democraţia, libertatea, pacea şi statul de drept, care stau drept temelie pentru Uniunea Europeană, sunt valori de nenegociat. 

Acordul politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României nu a fost semnat de PSD.

Într-o declaraţie publică, preşedintele interimar al partidului, premierul Viorica Dăncilă, a afirmat că PSD nu a fost invitat şi a precizat că a refuzat să semneze acordul, pentru că nu au fost incluse în el amendamentele social democraţilor.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza