PNL sesizează CCR în legătură cu moțiunea de cenzură

Sesizarea Guvernului se referă la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară.

Adăugat: 22 August 2020
Ultima actualizare:22 August 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în sesiune extraordinară, potrivit unei informări a Executivului.

"Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare şi cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituţionale este foarte clar în ceea ce priveşte posibilitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare. Toate prevederile constituţionale sunt în sensul garantării stabilităţii Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia şi doar o interpretare abuzivă, aşa cum ne-am obişnuit din partea PSD-ului, poate înţelege că se poate depune o moţiune de cenzură, ori de câte ori doresc, într-o sesiune extraordinară", a declarat Ionel Dancă, vineri, la CCR.

CCR a anunțat că data la care va judeca sesizarea depusă de PNL va fi după 1 septembrie,  după începutul sesiunii ordinare.

Premierul Ludovic Orban anunța că a luat decizia să depună o sesizare la Curtea Constituţională pentru un conflict între guvern şi parlament privind depunerea moţiunii de cenzură în sesiunea extraordinară.

Ludovic Orban: Până nu se pronunţă Curtea Constituţională, din punctul meu de vedere, este neconstituţional să se deruleze în continuare procedura, deşi noi suntem pregătiţi pentru a face faţă acestei moţiuni de cenzură în orice moment.

În schimb, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, susţine că depunerea moţiunii de cenzură în sesiunea extraordinară respectă toate prevederile constituţionale.

Alfred Simonis: Să ataci la Curtea Constituţională o procedură legală constituţională, un drept al opoziţiei de a depune moţiune de cenzură arată nu doar prostie, dar şi o disperare.

Social democraţii continuă negocierile cu celelalte partide parlamentare, mai puţin cu PNL şi PMP pentru susţinerea demersului. PSD se bazează pe voturile Pro România, cel puţin după declaraţiile publice ale lui Victor Ponta. UDMR nu a luat încă o decizie. În schimb, USR prin vocea liderului Dan Barna susţine că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD este un act de iresponsabilitate.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 August 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza