PNL: Rectificarea bugetară este neconstituțională

PNL a solicitat sâmbătă Guvernului să se întrunească de urgenţă într-o şedinţă şi să corecteze rectificarea bugetară astfel încât aceasta să fie una constituţională.

Adăugat: 1 August 2015
Ultima actualizare:1 August 2015

Politica Romaneasca
Foto: Alina Gorghiu, copreședinte PNL. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

Partidul Naţional Liberal afirmă că recenta rectificare bugetară este neconstituţională.

Într-un comunicat de presă, liberalii atrag atenţia că prin Ordonanţa de rectificare bugetară s-a încălcat legea fundamentală prin aplicarea unei derogări de la prevederile Legii finanţelor publice, derogări care, potrivit Constituţiei, pot fi realizate doar pe baza unor documente legislative cu caracter organic.

Potrivit sursei citate, un astfel de precedent, care înseamnă atât încălcarea Constituţiei, cât şi a unui principiu fundamental de drept, duce în cele din urmă la posibilitatea ca Guvernul să poată modifica legea fundamentală prin ordonanţe, ori cel puţin să introducă derogări şi exceptări de la rigorile Constituţiei iar ''acest lucru nu poate fi în niciun caz acceptat''

"În mod concret, Guvernul Ponta încalcă Constituţia prin faptul că această derogare se face de la o lege organică, printr-un act normativ cu caracter ordinar, cum este cazul ordonanţei simple. Mai mult, legea fundamentală interzice Guvernului prin articolul 115 să emită ordonanţe în domenii care fac obiectul legilor organice. Atragem atenţia Guvernului asupra faptului că orice derogare de la o lege organică, aşa cum este Legea finanţelor publice, nu poate fi realizată decât printr-o lege de nivel cel puţin egal cu cel al reglementării de bază", se arată în comunicat.

PNL mai susţine că, prin aceste abateri de la Legea finanţelor publice, PSD doreşte să realoce fonduri de investiţii către cheltuieli care pot fi uşor redirecţionate pe criterii politice.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 August 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza