PNL începe negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare

Liberalii încep astăzi negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, care să susţină viitorul guvern.

Adăugat: 10 Decembrie 2020
Ultima actualizare:10 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Florin Cîțu. Sursa: Facebook
trimite pe mail

PNL începe astăzi negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare, dar şi a viitorului guvern după ce conducerea sa a decis ieri să îl propună pe actualul ministru de finanţe, Florin Cîţu, pentru postul de premier.

Actualul ministru de finanţe, Florin Cîţu, este unul dintre cele trei nume cu care liderul PNL, Ludovic Orban, a mers la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit lui Ludovic Orban, propunerea liberalilor pentru funcţia de premier a fost agreată în cadrul întâlnirii.

Florin Cîţu susţine că prioritatea în perioada imediat următoare este constituirea unei majorităţi parlamentare alături de USR-PLUS, UDMR şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Florin Cîţu: Pentru mine este o onoare această nominalizare şi în perioada următoare obiectivul principal este să formăm această majoritate parlamentară pentru a avea cât mai repede un guvern votat şi, bineînţeles să pornim, pentru că este nevoie de un guvern cât mai repede.

Se anunţă negocieri dificile, chiar dacă reprezentanţii USR-PLUS au anunţat că discuţiile vor porni de la programul de guvernare, şi nu de la ministere.

Liberalii nu sunt dispuşi să renunţe la mai multe ministere: Finanţele, Justiţia, Transporturile, Dezvoltarea şi Fondurile Europene. USR-PLUS vizează unele dintre aceste ministere, printre care Finanţele, Justiţia şi Transporturile.

Rămâne de văzut care vor fi numele propuse şi ce portofolii vor reveni forţelor politice din viitoarea formulă guvernamentală.

De cealaltă parte, social-democraţii insistă că preşedintele trebuie să desemneze un premier de la PSD, ca partid care s-a clasat pe primul loc la scrutinul de duminică.

Liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis, consideră că profesorul Alexandru Rafila este cea mai potrivită soluţie în condiţiile actualei crize medicale.

Alfred Simonis: Solicităm imperativ preşedintelui să lase jocurile de culise şi să respecte voinţa electoratului, să conştientizeze că este şeful unui stat aflat în criză profundă, că s-a încheiat campania electorală, să-şi reamintească faptul că în spate nu are steagul Partidului Naţional Liberal, ci steagul României.

În ceea ce priveşte propunerea liberalilor pentru funcţia de premier, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că liberalii nu au înţeles nimic din votul de la alegerile generale.

Marcel Ciolacu dă asigurări că social-democraţii nu vor vota în parlament nicio propunere de prim-ministru din partea PNL şi nu exclude neparticiparea la consultările cu şeful statului dacă PSD nu este invitat primul la discuţii.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza