Plenul Parlamentului votează înfiinţarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009

Eugen Nicolicea susţine că abuzul în serviciu sau falsificarea documentelor evidenţei electorale, precum şi alte infracţiuni pentru care Parchetul va deschide dosare penale nu vor face obiectul comisiei.

Adăugat: 11 Mai 2017
Ultima actualizare:11 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul reunit al Parlamentului va supune, astăzi, la vot propunerea PSD de înfiinţare a comisiei de anchetă privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 2009.

Potrivit noului raport, elaborat de senatorii şi deputaţii jurişti, Comisia va viza posibila implicare a unor instituţii sau persoane în procesul electoral sau în vicierea rezultatului acestuia, dar nu şi infracţiunile investigate deja de Parchetul General. 

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a precizat că abuzul în serviciu sau falsificarea documentelor evidenţei electorale, precum şi alte infracţiuni pentru care Parchetul va deschide dosare penale nu vor face obiectul comisiei parlamentare de anchetă.

"În momentul în care comisia, prin cercetările pe care le va face, se va apropia sau va lua alte elemente, că între timp Parchetul poate să extindă cercetările pe zona respectivă comisia are obligaţia să înceteze pe acel palier de anchetă, să trimită documentele la Parchetul General", a spus Eugen Nicolicea. 

Opoziţia se declară împotriva Comisiei

Opoziţia se opune înfiinţării comisiei de anchetă pe motiv că Parchetul General a început să deschidă dosare pe temele vizate de aceasta.

"Proiectul de hotărâre propus de dumneavoastră are în continuare acelaşi obiect, care, în mod evident, este identic cu cercetarea declanşată de Parchetul General cu privire la procesul electoral din decembrie 2009. Suntem în situaţia în care nu avem ce să dezbatem", a susţinut  Gabriel Andronache, deputat PNL. 

În regulamentul de funcţionare a comisiei de anchetă au fost introduse şi modificările aduse regulamentului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor cu privire la obligativitatea prezentării la audieri a persoanelor invitate.

Raportul de înfiinţare a comisiei de anchetă va fi supus astăzi aprobării plenului reunit al parlamentului.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune figurează totodată revocarea din funcţie a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, şi numirea preşedintelui Autoritaţii pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
11 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza