Plafonarea preţurilor la energie poate fi luată numai de un guvern cu puteri depline

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale este o decizie care poate fi luată numai de un guvern cu puteri depline.

Adăugat: 8 Octombrie 2021
Ultima actualizare:8 Octombrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale, invocată de premierul interimar Florin Cîţu, apare tot mai des în discuţie în contextul creşterii accentuate a facturilor.

O astfel de decizie nu poate fi luată însă decât de un guvern cu puteri depline. Despre acest subiect au vorbit, ieri, la Cernavodă, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul energiei, Virgil Popescu.

Guvernul a aprobat luni compensarea facturilor la energie şi gaze pentru consumatorii casnici peste preţul de 68 de bani pe kilowat, dar creşterea continuă a preţurilor pe piaţă europeană impune o nouă intervenţie - spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Am discutat şi cu colegii mei din ţările europene, toţi sunt foarte îngrijoraţi. E clar că trebuie să regândim întreaga piaţă de electricitate a Uniunii Europene, asta înseamnă că e momentul să luăm şi alte măsuri. Ca să putem face o plafonare, în schimb, trebuie să avem posibilitatea să intervenim cu legislaţie primară, cu ordonanţă de urgenţă. Deocamdată, oamenii au o plasă de siguranţă cu privire la această compensare. De aceea, am şi dat această ordonanţă luni, tocmai pentru a putea ca ea să fie în vigoare începând cu data de 1 noiembrie. Desigur că în toată perioada asta, până se va forma un nou guvern, noi nu stăm la minister, lucrăm pe diferite scenarii, să vedem exact ce am putea face. Sigur că vom interveni în această iarnă, vom proteja populaţia, lucrăm şi la partea pentru IMM-uri să o avem pregătită şi, în momentul când vom putea, vom acţiona.

Decizia ar putea fi luată la prima şedinţă a guvernului, după învestirea noului executiv.Autor:
Sorin Cealera
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Octombrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza