Plafoanele la energie și gaze naturale vor fi aplicate timp de un an

Plafoanele la energie electrică și gaze naturale vor fi aplicate până la 31 martie anul viitor, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Adăugat: 18 Martie 2022
Ultima actualizare:18 Martie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI   O nouă schemă de sprijin pentru consumatorii de energie va ajunge în mai puțin de două ore la Guvern pentru aprobare.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede tarife plafonate la curentul electric și la gazele naturale pentru un an de zile.

Nu va mai fi aplicată însă, compensarea facturilor.

Plafoanele la energie electrică și gaze naturale vor fi aplicate până la 31 martie anul viitor, ceea ce va oferi cetățenilor și mediului de afaceri o stabilitate a prețurilor, cu respectarea pieței libere, spunea premierul Nicolae Ciucă.

Astfel, persoanele fizice care consumă energie electrică până într-o sută de kilowaţi oră pe lună vor plăti 68 de bani pe kilowatt oră, iar pentru un consum lunar între 100 și 300 de kilowaţi oră vor plăti 80 de bani pe kilowatt oră, în timp ce la gazele naturale prețul va fi de 31 de bani pe kilowatt oră.

Clienții noncasnici ar urma să plătească un leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 37 de bani pe kilowatt oră pentru gazele naturale.

Agenții economici care nu vor respecta aceste tarife vor fi sancționați cu amendă între 1 și 5% din cifra de afaceri a anului financiar anterior aplicării acestei amenzi, iar dacă este vorba despre companii nou înființate care nu au cifre de afaceri anterioare atunci acestea vor primi o amendă contravențională între 100.000 și un milion de lei. Impactul măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici şi noncasnici este estimat la 14,5 miliarde de lei până la finalul acestui an.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza