Piaţa europeană "dă liber" vinului din Republica Moldova

Piaţa europeană va fi liberalizată pentru vinul moldovenesc în următoarele câteva luni, însă acesta va trebui să corespundă normelor comunitare, a afirmat, la Chişinău, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

Adăugat: 12 Octombrie 2013
Ultima actualizare:12 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

El a precizat că decizia privind liberalizarea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti va fi adoptată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

"Uniunea Europeană manifestă o deschidere totală faţă de Chişinău, iar în momentul de faţă se poartă discuţii şi pentru liberalizarea exportului altor produse, cum ar fi praful de ouă. S-a decis listarea Republicii Moldova între ţările admise pe piaţa Uniunii Europene, dar este necesar să se facă paşi în ambele părţi, a mai spus Dacian Cioloş".

Comisarul european a subliniat că s-a dat un semnal politic şi că depinde doar de Republica Moldova dacă va avea sau nu acces pe piaţa europeană.

"Am vrut să dăm semnalul că nu ne mai jucăm şi nu mai tot discutăm de cote, să mai adăugăm câteva zeci de mii de hectolitri în plus, de la un an la altul, în funcţie de cum evoluează industria vinului; am vrut să dăm semnalul politic că va depinde doar de industria vinului din Republica Moldova de a avea acces pe piaţa europeană, pentru că nu vor mai exista limite", a precizat Cioloş.

Dacă vinul moldovenesc va corespunde din punct de vedere calitativ tuturor normelor europene, poate chiar să "invadeze piaţa Uniunii Europene", a mai spus comisarul european pentru agricultură.

Dacian Cioloş s-a arătat sigur că producătorii de vin moldoveni vor avea beneficii importante dacă vor şti să cucerească piaţa comunitară prin respectarea tuturor condiţiilor care funcţionează în Uniunea Europeană.

"În relaţia noastră cu Chişinăul vom pune accentul pe agricultură,în măsura în care, Guvernul Republicii Moldova va face din agricultură o prioritate", a afirmat Cioloş.

Comisarul european a anunţat că, la 23 ianuarie 2014, Chişinăul va găzdui reuniunea miniştrilor agriculturii din ţările Parteneriatului Estric, la care vor participa şi miniştrii de resort din ţări ale Uniunii Europene, mai informează corespondentul RRA.
 Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza