Peste 300 de sesizări de încălcare a legii în campanie

Numărul de infracţiuni şi contravenţii din această campanie electorală este mult mai redus decât cel înregistrat în campania pentru alegerile locale.

Adăugat: 26 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:26 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Peste 300 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii au fost înregistrate, la nivel naţional, în primele două săptămâni ale campaniei pentru alegerile parlamentare , potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Monica Dajbog.

MAI informează că au fost întocmite 127 de dosare penale şi s-au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 43.000 de lei pentru distrugerea unor afişe sau lipirea acestora în locuri nepermise, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog

"La nivelul ţării au fost înregistrate 348 de posibile încălcări ale legii. O parte au fost deja soluţionate, restul aflându-se în faza de investigare (...) În primele două săptămâni ale campaniei electorale, în mediul rural au fost semnalate 190 de evenimente, iar în mediul urban, 358. Dintre situaţiile confirmate, 136 reprezintă contravenţii pentru care au fost aplicate amenzi de peste 43.000 de lei. Totodată se efectuează verificări în 127 de cazuri sesizate ca fiind infracţiuni dintre care 20 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mită electorală. Până acum, cele mai multe sesizări se referă la afişajul electoral, vorbim aici de nerespectarea locurilor de afişaj electoral, deteriorarea sau distrugerea materialelor de campanie. Este vorba de aproape jumătate din totalul sesizărilor, mai precis 45%", a detaliat Dajbog.

Topul oraşelor cu cele mai multe sesizări:

1. Bucureşti - 34

2. Gorj - 30

3. Prahova - 20Ea a precizat că numărul de infracţiuni şi contravenţii din această perioadă este însă mult mai redus decât cel înregistrat în campania derulată pentru alegerile locale.

Poliţia, în teren

Purtătorul de cuvânt a adăugat că mai mulţi ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei  vor pleca săptămâna viitoare în judeţele din ţară pentru a face verificări în legătură cu cazurile semnalate.

De altfel, Ministerul de Interne verifică fiecare sesizare a încălcării legislaţiei electorale, indiferent dacă aceasta este venită de la competitorii electorali, de la cetăţeni sau este o sesizare din oficiu - a mai spus Monica Dajbog.

"Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin structurile competenţe, înregistrează şi verifică atent fiecare sesizare a încălcării legislaţiei electorale, indiferent dacă aceasta este venită de la competitorii electorali, de la cetăţeni sau este o sesizare din oficiu", a precizat Monica Dajbog.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza