Peste 1.200 de mineri continuă protestul

Protestul minerilor de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani continuă. Peste 1.200 de ortaci s-au blocat în subteran nemulţumiţi că producţia de cărbune nu este preluată integral de Complexul Energetic Hunedoara.

Adăugat: 19 Iulie 2013
Ultima actualizare:19 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 4 Premierul Victor Ponta a anunţat că Ministerul Economiei va căuta o soluţie de preluare a cărbunelui de la unităţile miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani, iar Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului va fi trecută la Departamentul de Energie, pentru o mai mare coerenţă între producător şi consumator.
    
El a precizat că a vorbit în acest sens cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care se va deplasa în Valea Jiului "dacă este cazul", şi cu ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă.

"Realitatea este în acest moment că la complexul energetic Hunedoara stocurile sunt pline, nu a existat consum. Vrem dialog şi soluţii pe termen mediu şi lung", a adăugat Ponta.

UPDATE 3 Reprezentanţii minerilor şi cei ai Ministerului Economiei nu au reuşit să ajungă la un acord, soluţia propusă de Complexul Energetic Hunedoara, fiind în continuare semnarea unui acord cadru pentru preluarea cărbunelui, fapt neacceptat de mineri.

Din cauza impasului în care au intrat negocierile, directorul Societăţii naţionale pentru închideri mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a demisionat, în locul său fiind numit actualul director de la mina Paroşeni.

Preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a declarat că minerii nu sunt de acord cu soluţia contractului cadru, care nu le garantează continuitatea locurilor de muncă şi nici cu demisia lui Petre Drăgoescu. Ei consideră că alţii sunt cei care ar fi trebuit să îşi dea demisia.

Menţionăm că protestele continuă în Valea Jiului, unde mai mult de 1.000 de mineri refuză să iasă din subteran.

Alte câteva zeci de ortaci protestează la suprafaţă şi cer semnarea unui contract ferm în privinţa calităţii şi a preţului cărbunelui care urmează să fie livrat.

UPDATE 2 Un miner dintre cei blocaţi în subteran la Mina Paroşeni a fost scos la suprafaţă, vineri, de către colegi, după ce i s-a făcut rău.

El a fost transportat de urgenţă cu o ambulanţă SMURD la spital. De asemenea, alţi 16 colegi ai săi au fost aduşi la suprafaţă după ce şi ei s-au simţit rău.
    
Potrivit preşedintelui sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, o ambulanţă SMURD a fost chemată la unitatea minieră pentru a-l transporta la spital pe unul din cei 17 ortaci, a cărui stare de sănătate era mai deteriorată decât a celorlalţi.

UPDATE 1 O delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, în cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara, potrivit reprezentanţilor ME.

Peste 1.200 de mineri de la Paroşeni, Uricani şi Petrila au coborât în subteran încă de joi şi refuză să iasă.

Minerii cer ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuţii.

Totodată, cer semnarea unui contract ferm în privinţa calităţii şi a preţului cărbunelui care urmează să fie livrat.   

Mai mult de 24 de ore în subteran


În prezent, toate cele patru schimburi de la mina Paroşeni şi alte câteva sute de mineri de la Uricani şi Petrila sunt blocaţi în subteran, iar cei care au intrat în mină la schimbul unu sunt deja de mai bine de 24 de ore sub pământ.

Potrivit sindicaliştilor, protestatarii au primit apă, hrană şi medicamente şi sunt decişi să continue acţiunea de protest până când vor obţine garanţii ferme cu privire la vânzarea producţiei de huilă, de care depind salariile lor, dar şi locurile de muncă din subteranul celor trei unităţi.

O posibilă soluţie ar putea veni de la ministerul de resort.

Ministrul Economiei, aşteptat în Valea Jiului

După ce negocierile purtate joi cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara nu au dus la niciun rezultat, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, este aşteptat vineri în Valea Jiului pentru a găsi o posibilă ieşire din acest impas.

Termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi-au diminuat producţia de energie şi nu au nevoie de cărbune în această perioadă, iar cele trei mine nu pot vinde cărbunele decât la preţul reglementat prin programul de închidere, care este mai mare la acest moment decât preţul pieţei.

Dacă nu pot vinde cărbunele, minerii ar urma să fie trimişi în concediu fără plată, soluţie pe care nu o acceptă, considerând că locurile lor de muncă sunt puse în pericol.

Sindicaliştii spun că acţiunile de protest vor continua până când vor obţine un contract care să le garanteze că producţia lor va fi preluată şi că niciun loc de muncă nu va fi pus în pericol.  

Ministerul Economiei precizează într-un comunicat că preţul cărbunelui livrat de unităţile care urmează să fie închise este reglementat printr-o directivă europeană, iar orice modificare trebuie discutată cu Ministerul de Finanţe şi Consiliul Concurenţei.Autor:
Ilie Pintea
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
19 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza