Persoanele care nu se prezintă la audieri în Parlament "să fie sancționate penal"

Oana Florea a anunţat că va depune o iniţiativă legislativă care să-i sancţioneze pe cei care nu se prezintă la audieri în Legislativ

Adăugat: 22 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:22 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Oana Florea
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea a anunţat astăzi că intenţionează să depună o iniţiativă legislativă care să-i sancţioneze chiar şi penal pe cei care nu se prezintă la audieri în Legislativ atunci când sunt chemaţi în comisii de anchetă.

Deputul PSD, Oana Florea este nemulţumită că mulţi dintre cei chemaţi la audieri în Comisia pe care o conduce, nu au venit în faţa parlamentarilor.

Acest anunţ vine cu o zi înainte ca această comisie să prezinte raportul final privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009.

Deputul PSD, Oana Florea, a iniţiat un proiect de cat normativ care reglementează activitatea comisiilor de anchetă parlametară.

Documentul arată, printre altele, că ancheta parlamentară verifică fapte sau împrejurări şi nu persoane.

Comisia nu se substituie anchetei judiciare, ele putând coexista în ideea unei cooperări între instituţiile statului.

Un element de noutate pe care îl propune Oana Florea se referă la şedinţele Comisiei, care nu sunt publice, cu excepţia cazurilor în care membrii decid altfel.

Comisia de anchetă poate avea acces la orice categorie de informaţii, inclusiv informaţii clasificate în condiţiile legii şi poate cita orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului.

Persoanele citate o obligatia să se prezinte în faţa Comisiei de anchetă parlamentar, în caz contrat, deputatul PSD, Oana Florea, propune sancţiuni.

"Refuzul persoanelor citate de către Comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate, este considerat împiedicarrea adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală într-un cuantum cuprins între 5000 şi 10. 000 de lei, şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani, de la data condamnării, prin hotărâre definitivă", a spus Oana Florea.

Florea spune că documentul are la baza deciziile Curţii Constituţionale, dar s-a inspirat şi din legislaţia statelor europene, când a creionat acest proiect de lege.

Franţa, Belgia, Luxemburg, Austria sau Portugalia, sunt doar câteva exemple de ţări în care comisiile de anchetă parlamentară au un cadru legislativ foarte clar.

Documentul va fi prezentat mâine colegilor din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi apoi va fi depus la secretariatul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, pentru a intra pe traseul legislativ.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza