Persoanele care cumulează pensia cu salariul sunt obligate să opteze în 30 dezile

Aproximativ 35.000 de persoane din sistemul public ar urma să decidă într-un viitor nu prea îndepărtat între pensie şi salariu.

Adăugat: 18 Martie 2021
Ultima actualizare:18 Martie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Raluca Turcan, ministrul Muncii. Sursa: Ministerul Muncii
trimite pe mail

Persoanele care cumulează pensia cu salariul sunt obligate în 30 de zile să opteze pentru unul dintre aceste drepturi.

Aceasta este una dintre prevederile unui proiect de lege adoptat ieri de Guvern.

Documentul conţine şi unele excepţii.

Totodată a fost aprobat un proiect care prevede creşterea stimulentului de care beneficiază părinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului.

Aproximativ 35.000 de persoane din sistemul public ar urma să decidă într-un viitor nu prea îndepărtat între pensie şi salariu.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, preciza că proiectul de lege citit în primă lectură în guvern prevede totuşi şi câteva excepţii.

Raluca Turcan: Sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în gradul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

Pe de altă parte, părinţii aflaţi în concediu maternal, dacă decid să revină la serviciu până când copilul împlineşte şase luni, ar putea beneficia, spunea ministrul muncii, Raluca Turcan, de o majorare a stimulentului de reinserţie.

Ministrul a precizat că măsura are în vedere scăderea riscului de deprofesionalizare a părintelui, dar şi sprijinirea cu forţă de muncă a angajatorului.

Raluca Turcan: Mamele în momentul de faţă au un concediu de creştere a copilului de doi ani de zile. Dacă aleg să se întoarcă la serviciu până copilul împlineşte şase luni, atunci primesc un stimul de reinserţie de 1.500 de lei, care se acordă pe durata celor doi ani de zile în care ar fi beneficiat de concediu de creştere a copilului.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Martie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza