Pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale vor fi eliminate

Pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale vor fi eliminate după ce deputaţii au adoptat ieri, cu un vot decizional, un proiect de lege în acest sens.

Adăugat: 29 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:29 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Printre categoriile vizate: parlamentarii, magistraţii şi funcţionarii publici cu statut special.

Excepţie fac militarii, poliţiştii, angajaţii din penitenciare şi din serviciile speciale.

Pentru a produce efecte, legea mai trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.

Deputaţii UDMR şi ALDE s-au abţinut de la vot, după ce, la începutul şedinţei, au solicitat suspendarea dezbaterilor în plen.

Retrimiterea proiectului la comisie a fost însă respinsă prin vot.

Singura modificare faţă de forma adoptată în Comisia pentru muncă a fost eliminarea amendamentelor prin care s-ar fi abrogată renta viageră pentru sportivi şi artişti, precum şi indemnizaţia de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, consideră că adoptarea proiectului reprezintă un act de echitate pentru cei care contribuie la sistemul public de pensii.

Florin Roman: Prin tăierea pensiilor speciale, putem găsi inclusiv acele resurse financiare necesare pentru plata măcar a unei părţi din ceea ce înseamnă impactul bugetar pe alocaţie.

Liderul USR, Dan Barna, a atras atenţia că legea ar putea să nu fie pusă în aplicare.

Dan Barna: Avem pregătit un pachet prin care aceste pensii speciale, în mod real şi efectiv, nu doar declarativ, populist, să poată fi eliminate din ceea ce înseamnă sistemul de pensii din România.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat că în cazul în care proiectul va fi declarat neconstituţional, se va ţine cont de decizia Curţii Constituţionale.

Alfred Simonis: Vom opera pe această propunere legislativă /.../ lege, exact în sensul recomandărilor făcute de Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis abrogarea pensiilor de serviciu, inclusiv cele ale magistraţilor, cu excepţia celor pentru militari, angajaţii din Ministerul de Interne şi personalul serviciilor speciale din domeniul informaţiilor şi securităţii.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza