PDL:Problema de la UMF Târgu Mureş, se rezolvă prin Hotărâre de Guvern

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, susţine că rezolvarea solicitării UDMR de înfiinţare a unei linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş este adoptarea unei hotărâri de guvern.

Adăugat: 8 Martie 2012
Ultima actualizare:12 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sever Voinescu a afirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş trebuia să fie "rezolvată la nivelul universităţii".

"În mod normal, situaţia trebuia să fie rezolvată la nivelul universităţii. (...) Legislaţia actuală dă dreptul universităţii să-şi rezolve singură aceste chestiuni. Există o problemă pe masa Guvernului şi, iată, o problemă în coaliţie, pentru că, din păcate, conducerea universităţii, care nu este încă formal validată, să spun, ezită. N-ar fi trebuit să fie o problemă politică, n-ar fi trebuit să ajungă la acest nivel", a declarat Sever Voinescu.
    
Purtătorul de cuvânt al PDL a precizat că partidul său nu încearcă o amânare a problemei, ci să găsească soluţii, una dintre variante fiind aceea a adoptării unei hotărâri de guvern.
   
"Asta este una din soluţii. Deocamdată discutăm. Mai este o soluţie, cu departamente şi limbi de predare. Vom găsi o soluţie şi până la urmă Guvernul se va pronunţa", a afirmat Voinescu.

"Guvernarea şi coaliţia nu sunt în pericol din cauza UMF Târgu Mureş"
    
Voinescu a mai spus că în ceea ce priveşte UMF Târgu Mureş se va merge pe o soluţie legală, "care să răspundă unui principiu fundamental al Legii Educaţiei, cel al multiculturalităţii".
    
"Spiritul Legii Educaţiei este acela al incluziunii, şi nu acela al segregării. Nu credem în soluţii de segregare. Credem în soluţii de integrare, în care minorităţile învaţă în limbile lor. (...) Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că guvernarea şi coaliţia nu sunt în pericol din cauza acestui subiect", a susţinut Sever Voinescu.
    
Liderii UDMR au atras atenţia, în ultima perioadă, cu privire la faptul că Legea Educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.

UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare
    
Vicepremierul Marko Bela a declarat marţi că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia UMF Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
    
"Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că luni reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi, bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie", a afirmat Marko Bela.
    
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea aşteaptă decizia PDL privind introducerea unei hotărâri de guvern referitoare la UMF Târgu Mureş în şedinţa Executivului de marţea viitoare, pentru a putea "continua mai departe acest drum împreună".Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
8 Martie 2012
Ultima actualizare:
12 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza