PDL sesizează CCR asupra Legii descentralizării

PDL a depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii descentralizării, adoptată prin angajarea răspunderii de catre guvern la începutul acestei săptamâni.

Adăugat: 24 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Democrat-liberalii au sesizat Curtea Constituţională în privinţa Legii descentralizării, adoptată prin angajarea răspunderii în parlament de către guvern la începutul acestei săptămâni.

Documentul este semnat de 70 de deputaţi PDL, care atrag atenţia, printre altele, că proiectul încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ceea ce priveşte purtătorii autonomiei locale, care sunt consiliile locale şi primăriile, în timp ce consiliul judeţean este coordonator al activităţii acestora.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost depusă sâmbătă, la Secretariatul General al Camerei Deputaților, în document menționându-se că legea privind descentralizarea încalcă dispozițiile constituționale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 și 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 și 136.

Semnatarii atrag atenţia că procedura angajării răspunderii este neconstituţională şi arată că judecătorii Curţii au reglementat în 2009 situţia referitoare la acest procedeu.

Într-un comunicat de presă, PDL atrage atenţia că această lege încalcă principiile fundamentale ale descentralizării și principiile constiuționale în ce privește purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale și primarii în timp ce Consiliul Județean este coordonator al activității acestora.

"O descentralizare reală, autentică, eficientă și eficace ar fi însemnat ca multe dintre serviciile prevăzute a fi transferate la consiliile județene, să fie în responsabilitatea consiliilor locale, odată cu transferul resurselor aferente, dar numai după elaborarea și aprobarea unor standarde de cost specifice, precum și după modificarea prevederilor legale în materie", se spune în sesizare.

PDL susţine că descentralizarea încalcă unitatea statului român

PDL susține şi că proiectul încalcă articolul din Constituție care consacră unitatea statului român.

"Procesul de descentralizare propus prin această lege este de natură să pună în cauză caracterul unitar al statului român, precum și asigurarea coerentă a conducerii generale a administratiei publice, în respectul Constituției și în limitele legii. (art. 1 alin. (1) și (3), precum și a art. 102 alin. (1) din Constituția României)", se menționează în sesizarea democrat-liberalilor.

Totodată,  democrat-liberalii consideră că legea permite transfer de proprietate între unitățile administrativ teritoriale fără hotărâre de Guvern, iar acest lucru reprezintă o încălcare a legii privind proprietatea publică și privată, care este materie de drept constituțional prin articolul 136 din legea fundamentală.

Sesizarea atrage atenția, printre altele, asupra procedurii de asumare a răspunderii de către Guvern asupra acestui act legislativ, în condițiile în care CCR a reglementat în 2009 că Guvernul își poate angaja răspunderea numai ca excepție și dacă structura majorității parlamentare s-a schimbat de la momentul

La acel moment, Curtea Constituţionala a României a decis că se poate apela la această procedură doar atunci când "adoptarea proiectului de lege în procedura obişnuita sau când procedura de urgenţa nu mai este posibilă ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă".

Amintim că preşedintele PDL, Vasile Blaga, declara recent, că proiectul privind descentralizarea este "o lege pentru baroni, nu pentru primari", motiv pentru care democrat-liberalii vor depune o sesizare de neconstituționalitate la CCR și vor iniția și o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Ponta.

Guvernul și-a asumat marți răspunderea în fața Parlamentului pentru legea descentralizării, premierul Victor Ponta afirmând că prin acest act normativ serviciul public vine mai aproape de cetățean.

Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului obiectivele descentralizării, în absența parlamentarilor PDL, care nu au participat la eveniment pe motiv că Legea descentralizării nu a fost supusă dezbaterii parlamentare.
 Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza