PDL nu renunţă la regionalizare
Partidul Democrat Liberal nu a renunţat la planul de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, dar pentru îndeplinirea acestuia este nevoie de suportul coaliţiei, a declarat, vineri, la Timişoara, preşedintele PDL, Emil Boc.
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Octombrie 2011, 17:05
Premierul Emil Boc a afirmat la finalul Biroului Permanent Naţional al PDL că regionalizarea este în continuare un obiectiv prioritar al partidului pe care îl conduce.
"Colegiul Director al PDL a decis să mandateze conducerea partidului pentru a continua discuţiile pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării. PDL nu a renunţat la acest plan de reorganizare administrativ-teritorială a ţării. Evident, nu-l putem face singuri. Avem nevoie de suportul coaliţiei şi sunt convins că prin discuţii, în continuare, în cadrul coaliţiei, vom reuşi să mişcăm lucrurile în această direcţie", a spus Emil Boc.
Liderul PDL a menţionat că reorganizarea teritorială a ţării este importantă în contextul în care, în noua formulă, fondurile europene ar putea fi accesate mult mai uşor, chiar de către autorităţile locale.
"Cu cât vom face mai repede reorganizarea administrativ-teritorială, cu atât mai repede cei de la nivel judeţean vor putea merge direct la Bruxelles, să aducă mai mulţi bani pentru comunităţile lor. Dacă nu vom înţelege acest lucru, vor rămâne, ca şi până acum, cu programe naţionale de la Bucureşti, care nu cunosc cel mai bine nevoile fiecărei comunităţi din teritoriu. (...) Acest lucru trebuie înţeles de către toţi, inclusiv de către partenerii noştri de la guvernare şi sunt convins că vom accentua acest lucru în perioada următoare. Dialogul este cheia soluţionării problemelor, şi în plan social şi în plan politic", a conchis Emil Boc.
UDMR nu este de acord, momentan, cu reorganizarea administrativ-teritorială
Într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, vineri, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că în momentul de faţă subiectul reorganizării teritoriale a României ar trebui închis, întrucât până la alegerile din 2012 nu sunt create condiţiile necesare pentru realizarea acestui proces.
Borbely a spus că, în mod oficial, nici nu există variante ale reorganizării teritoriale a României pentru că s-au vehiculat mai multe posibilităţi, fie cu 12, fie cu 10 regiuni.
În opinia vicepreşedintelui politic al UDMR, coaliţia ar trebui să se ocupe de legea alegerilor, pentru că lumea trebuie să ştie cum vor fi aceste alegeri organizate, comasate sau separat, iar restul lucrurilor care nu pot fi rezolvate în prezent, să fie lăsate până după alegerile din 2012.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat de asemenea, că nu susţine proiectul de reorganizare administrativă discutat în coaliţia de guvernare.
UDMR avansează ideea unei reorganizări de regiuni pe dezvoltare, fără atribuţii adminsitrative .
El susţine că o reformă adminsitrativă ar fi oportună la începutul unui ciclu electoral.
PDL susţine o variantă de reorganizare teritorială de 8 judeţe mari plus două mici, Harghita şi Covasna.
Chiar preşedintele Traian Băsescu a declarat în mai multe rânduri, că le-a spus reprezentantilor UDMR că maximul pe care îl poate oferi este o formula de opt judeţe plus Harghita si Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar “niciodată unite”.