PDL depune moţiune simplă împotriva "ministrului xerox", Ioan Mang

PDL va depune, săptămâna viitoare, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ioan Mang, pe care îl acuză de plagiat.

Adăugat: 14 Mai 2012
Ultima actualizare:14 Mai 2012

Politica Romaneasca
Foto: Ioan Mang, ministrul Educaţiei
trimite pe mail

Democrat-liberalii au anunţat luni că săptămâna viitoare vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ioan Mang, pe care îl acuză de plagiat, solicitând demisia acestuia.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a precizat că moţiunea simplă va fi depusă la Camera Deputaţilor, în prima săptămână cu şedinţe de plen, respectiv săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a acceptat luni că situaţia ministrului Educaţiei este una complicată, care trebuie rezolvată cât mai repede.

Ponta speră că acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educaţiei nu vor fi confirmate şi că, astfel, nu va fi cazul să îl înlocuiască pe Ioan Mang de la conducerea ministerului.

"Moţiunea simplă împotriva ministrului xerox Ioan Mang se va depune în prima săptămână de plen a Camerei Deputaţilor" a precizat Emil Boc, arătând că democrat-liberalii contează la votul moţiunii simple pe toţi cei care cred în corectitudine şi onestitate.

Boc a precizat că PDL a decis depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Ioan Mang pentru plagiat, deoarece nu a intervenit nici demisia, nici revocarea acestuia din funcţie, după ce PDL a semnalat săptămâna trecută că ministrul are operă bazată pe plagiat.

Întrebat dacă a discutat cu celelalte grupuri parlamentare din opoziţie despre susţinerea acestei moţiuni simple, Boc a precizat că va lăsa grupurilor parlamentare să aibă această discuţie.

"Toţi cei care cred în corectitudine şi onestitate în privinţa actului academic şi faptul că nimeni nu-şi poate clădi o carieră universitară prin furt intelectual şi prin plagiat, pe toţi contăm la votul moţiunii simple. Nu am văzut în toată istoria României un caz atât de evident de furt intelectual, de plagiat şi să fie o reacţie atât de slabă din partea unui premier sau a autorităţilor care conduc ţara", a precizat Emil Boc.

El a adăugat că PDL va strânge semnături pentru a depune această moţiune simplă şi a spus că în privinţa votării ei nu exclude posibilitatea de a discuta şi cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Ponta: Ministerul Educaţiei, un sistem cu foarte multe interese şi orgolii

Premierul Victor Ponta speră că acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului Educaţiei nu vor fi confirmate şi că, astfel, nu va fi cazul să îl înlocuiască pe Ioan Mang de la conducerea ministerului, arătând însă şi în cazul unei schimbări vor continua controversele, din cauza intereselor din sistem.

"Controversele cred că vor continua, oricine pe care îl voi numi va fi contestat de o anumită parte, pentru că Ministerul Educaţiei, din păcate, este în acest moment un sistem cu foarte multe interese şi orgolii. Aici nu mai discutăm deja de persoane. Spre deosebire de domnul Boc, care se pricepe extraordinar de bine la plagiat, eu nu judec ca domnia sa şi am cerut unei instituţii a cărei credibilitate nu este de nimeni contestată, Academia Română, să verifice", a spus Ponta, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV.

Premierul a afirmat din nou că Ioan Mang va fi înlocuit la conducerea Ministerului Educaţiei dacă acuzaţiile de plagiat sunt confirmate, dar că speră să nu fie cazul.

El a mai arătat că, în afară de propunerea Mang, au existat şi alte variante pentru conducerea Ministerului Educaţiei, dar Ecaterina Andronescu a fost "preventiv atacată" ca incompatibilă de către Agenţia Naţională de Integritate.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi seara, că a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Întreaga operă a lui Mang, "un plagiat"

PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat preşedintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".

În replică, Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este "o acţiune politică", al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ şi a declarat că îi va da în judecată pe cei care îl acuză de plagiat.

Verificarea în acest caz este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare ştiinţifică.Autor:
Radio România
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
14 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza